Kultūra
2023. gada 17. maijs, 07:20

Dižgaru iesvētības: Raimonda Paula humors sarunā ar virsdiriģentu-debitantu Aigaru Meri

Jauns.lv

Dziesmu svētkiem veltītajā video ciklā "Dižgaru iesvētības" sarunājas šā gada Dziesmu svētku virsdiriģenti-debitanti ar komponistiem, kuru dziesmas vai tautasdziesmu apdares viņi diriģēs. Savukārt jautājumus abiem uzdod kāds no Latvijas koriem, kas piedalīsies Dziesmu svētkos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šajā sērijā Latvijas Radio mājā satiekas komponists Raimonds Pauls un diriģents Aigars Meri, kurš koru lielkoncertā “Tīrums. Dziesmas ceļš.” diriģēs Paula komponēto skaņdarbu “Tautasdziesma”. Jautājumus viņiem uzdod jauktā kora “Skulte” dziedātāji.

Maestro un diriģents Meri stāsta kāda, viņuprāt, ir Dziesmu svētku nozīme latviešu kultūrā, kas dziesmu padara piemērotu Mežaparka estrādei, kādam jābūt diriģentam, lai viņš spētu vadīt lielo kopkori un kam diriģentam jābūt gatavam, pirmo reizi kāpjot virsdiriģenta tribīnē. Kamēr debitants Meri pauž gatavību pagodinošajam izaicinājumam, Pauls viņu draudzīgi brīdina: “Bet neaizmirstiet vēl vienu lietu –  tas koris jūs var izsvilpt, ja viņš grib. Es pats to esmu piedzīvojis. Kā toreiz pret Vīgneru izturējās utt. Līdz tam nevajag aiziet, Dievs pasarg, ja viņi tur sāk svilpt!”

foto: LETA
Komponists Raimonds Pauls un diriģents Aigars Meri.

Protams, neizpaliek arī Maestro humors un joku pilnie atmiņu stāsti. Piemēram, par dziesmas “Manai dzimtenei” pirmatskaņojumu, kad koristi viņam galvā uzlikuši asus, ar drātīm savītus ozolzaru vainagus, jautriem svētku vakariem un grūtiem nākamajiem rītiem.

Vēl gaidāmi četri “Dižgaru iesvētību” video. Divos no tiem piedalīsies komponists Valts Pūce, jo šogad koncertā “Tīrums. Dziesmas ceļš” izskanēs divi viņa darbi virsdiriģentu-debitantu interpretācijās. Viena viņa dziesma uzticēta Uldim Kokaram, otra – Jānim Baltiņam. Tiksies arī komponists Juris Vaivods un jaunais virsdiriģents Edgars Vītols, kā arī divi debitanti – komponists Jēkabs Jančevskis un diriģents Jurģis Cābulis. Jautājums video dalībniekiem uzdos vīru kori “Vecie draugi” un “Imanta”, kā arī jauktie kori “Sēja” un “Sōla”.

Skaties pievienoto video un uzzini arī, kas, pēc Maestro domām, Dziesmu svētku koncertus Mežaparkā padara baudāmus skatītājiem un kāpēc Meri apņēmies visu savu debijas koncerta laiku, izņemot brīdi, kad diriģēs viņam uzticēto Raimonda Paula dziesmu, pavadīt dziedātāju rindās.