Krāpnieki meklē upurus, VID vārdā solot nodokļu atmaksu
Nekādā gadījumā neatsaucieties krāpnieku piedāvājumam un nemēģiniet atvērt šo vietni.
112
2023. gada 19. maijs, 17:14

Krāpnieki meklē upurus, VID vārdā solot nodokļu atmaksu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Cienījamais …@rigasvilni.lv – pēdējā laikā daudzi Latvijā saņēmuši e-pastā vēstuli ar šķietami priecējošu ziņu. “Pateicamies par interesi par savu atgriešanās nodokļu atlikumu. Jūsu nodokļu deklarācija ir sagatavota, un Jūsu atgriešanās nodokļi ir gatavi. Lai pārbaudītu nodokļu atmaksas statusu un saņemtu atlikumu, lūdzu, pieteikties savā kontā, izmantojot sekojošo saiti…”

Tālāk seko aicinājums izmantot norādīto paroli, burtu un ciparu kombināciju. “Ja Jums rodas kādi jautājumi vai nepieciešama palīdzība, lūdzu, sazinieties ar mūsu klientu atbalsta dienestu,” teikts vēstulē, norādot tālruņa numuru un šķietami Valsts ieņēmumu dienesta e-pasta adresi.

“Mūsu darbinieki ar prieku palīdzēs Jums ar visu nepieciešamo informāciju un atbalstu,” norāda sūtītājs. Nav šaubu, ka tiks sniegta visa palīdzība – lai atbrīvotu no naudas.

Kiberdrošības institūcija CERT.LV ir informēta par šādām vēstulēm un norāda: “Varam apstiprināt, ka šī ir krāpnieciska saite ar mērķi iegūt jūsu datus. Lūgums neapmeklēt vietni. Veiksim attiecīgās darbības krāpnieciskā satura ierobežošanai.” 

Der zināt, ka Valsts ieņēmumu dienests šādā veidā neinformē par nodokļu pārmaksu vai parādu, bet tikai atsūta uz e-pastu informāciju, ka ir paziņojums, kuru var izlasīt EDS sistēmā. 

Komiski, ka krāpnieki vēstules beigās ievietojuši šādu tekstu:
“© 2023 Valsts ieņēmumu dienests, publicētā satura visas tiesības aizsargātas.
© 2020 Valsts kanceleja, Tīmekļvietņu vienotās platformas visas tiesības aizsargātas.”