Kultūra
2023. gada 31. maijs, 08:28

Dižgaru iesvētības: Valts Pūce un Uldis Kokars par ballītēm Dziesmu svētku aizkulisēs

Jauns.lv

Šajā video cikla “Dižgaru iesvētības” sērijā Mežaparka estrādē, dziedātāju tribīnēs, tiekas komponists Valts Pūce un diriģents-debitants Uldis Kokars. Diriģentu Kokaru dzimtas turpinātājs Uldis 5. un 6. jūlija vakarā diriģēs sava skolasbiedra un kaimiņa Valta Pūces radīto skaņdarbu ar tautasdziesmas vārdiem “Tumsā gāju”. Jautājumus radošajam duetam iesūtījuši vīru kora “Imanta” dziedātāji.

Valts Pūce un Uldis Kokars ir pazīstami kopš skolas gadiem, daudz kopā pieredzējuši gan mūzikā, gan piedzīvojumos ārpus darba. Video Kokars stāsta, ka labi zina, kā jutīsies pirms nozīmīgās uzstāšanās. Viņa pavadoņi būšot bezmiegs, stress un apetītes zudums. Taču pret to esot pārbaudītas zāles – vienkārši jāpaceļ rokas un jāsāk diriģēt. Kungi arī vienojas, ka vienā skaņdarbā, kas it kā jau daudzkārt izrunāts un nodziedāts, arī pēc laika var saskatīt jaunas šķautnes un citādas interpretācijas iespējas.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dziesmu svētku grandi Valts Pūce un Uldis Kokars stāsta par mūziku, dzīvi un šo svētku īpašo garu.

Lai arī cik nopietni vai nenopietni būtu koristu iesūtītie jautājumi, Pūce un Kokars atrod iemeslu pasmaidīt gandrīz par jebkuru tēmu, jo īpaši, atbildot uz jautājumu, vai arī komponistiem un diriģentiem Dziesmu svētku aizkulisēs notiek sava ballīte. Viņu atbilde ir lakoniska: “Kā jūs domājat, tā arī ir!”

Dziesmu svētkiem veltītajā video ciklā “Dižgaru iesvētības” sarunājas šā gada Dziesmu svētku virsdiriģenti-debitanti ar komponistiem, kuru dziesmas vai tautasdziesmu apdares viņi diriģēs koru lielkoncertā “Tīrums. Dziesmu ceļš”. Savukārt jautājumus abiem uzdod Dziesmu svētku dalībnieki.  

Skaties pievienoto video un uzzini arī to, kāpēc Ulda Kokara aizkustinošākais mirklis Dziesmu svētkos ir ar saldsērīgu pieskaņu un kādas ir komponista Pūces bažas saistībā ar Dziesmu svētku kustību.