Jelgavā tiesā sievieti par zirga novārdzināšanu līdz nāvei; piketētāji prasa reālu cietumsodu
Nomocītā Palmēra (ekrānuzņēmums no Twitter)
Sabiedrība
2023. gada 6. jūnijs, 19:46

Jelgavā tiesā sievieti par zirga novārdzināšanu līdz nāvei; piketētāji prasa reālu cietumsodu

Jauns.lv

Novārdzināts zirgs līdz tādai pakāpei, ka viņš vairs nevar nostāvēt kājās; guļot zemē, aizvadījis savas pēdējās dzīves dienas – tāds ir ķēves Palmēras stāsts, vēsta portāls "lsm.lv".

Ķēvīte Palmēra tika atrasta novārdzināta, kauli un āda, veterinārārsti lēsa, ka viņas pēdējās dienas ir bijušas mokoši smagas. Un ārstiem glābt viņu vairs nebija iespējams.

Palmēra no organizācijas "Ķepu ķepā" pie adoptētājas Olvijas Paukštes nonāca 2019. gadā – ar veselības problēmām, taču ārstējamām. Tomēr pērn augustā "Ķepu ķepā" saņēma šokējošu ziņu – zirgs nav vairs dzīvotspējīgs; novārdzināts līdz nāvei.

"Augustā es saņēmu telefona zvanu ar atļauju eitanazēt zirgu, par ko es biju šokā, un uzreiz sūtīju savus vetārstus uz turieni," atcerējās Ķepu ķepā" vadītāja Gundega Bidere. "Atsūtīja man video, kur zirgs guļ zemē, kauli un āda, nevar piecelties. Protams, es biju šokā."

Biedrība "Ķepu ķepā" vērsās tiesā pret zirga adoptētāju Olviju Paukšti, kura savulaik pati bija strādājusi šajā dzīvnieku patversmē.

Par laimi, otru zirgu Sīmani,  ko viņa arī bija adoptējusi, izdevās glābt. Sīmanis ir izņemts un drošībā.

Pirmdien pie tiesas nama Jelgavā pulcējās krietns protestētāju pulciņš. Apsūdzētā, dodoties uz tiesas sēdi, savus komentārus sniegt atteicās.

Skaidrojums no Olvijas Paukštes, kāpēc ķēve Palmēra nonākusi līdz šādai mokošai nāvei, tā arī nav saņemts. Tiesā Olvija Paukšte savu vainu noliedza. 

Protestētāji pie tiesas ēkas pieprasīja reālu cietumsodu, jo dzīvnieks cilvēka rīcības dēļ miris mokošā nāvē.  Par šādu soda mēru arī vietnē "Manabalss.lv" aktīvi tiek vākti paraksti.

Latvijas Veterinārārstu biedrība pauž, ka tomēr arī pašām patversmēm ir daudz vērīgāk jāseko līdzi, kam viņi nodod dzīvniekus. "Patversmēm būtu maksimāli kritiski jāvērtē konkrētu personu piemērotība dzīvnieku adoptēšanai. Īpaši gadījumos, ja dzīvnieki ir slimi, veci, agresīvi vai tiem ir tieksme klaiņot vai citas uzvedības problēmas," norādīja Veterinārārstu biedrība.

Nākamā tiesas sēde ar liecinieku nopratināšanu paredzēta septembrī. Prasītāji – biedrība "Ķepu ķepā" – no apsūdzētās pieprasa arī  8000 eiro izdevumu un morālo kompensāciju, vēsta "lsm.lv".

Krimināllikuma 230. pants "Cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku un dzīvnieka spīdzināšana" nosaka:

(1) Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz trim gadiem.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja ar to radīts būtisks kaitējums, vai par dzīvnieka spīdzināšanu, kā rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.