foto: LETA
"Kurina naidu" - Šlesers aicina specdienestus izvērtēt Langas darbību
Ainārs Šlesers un Liāna Langa.
Sabiedrība
2023. gada 28. jūnijs, 21:02

"Kurina naidu" - Šlesers aicina specdienestus izvērtēt Langas darbību

Jauns.lv

Partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPM) līderis Ainārs Šlesers nosūtījis vēstuli vairākām valsts drošības iestādēm ar lūgumu sniegt vērtējumu par tulkotājas un dzejnieces Liānas Langas darbību publiskajā telpā.

Vēstule nosūtīta ģenerālprokuroram Jurim Stukānam, Satversmes aizsardzības biroja vadītājam Egilam Zviedrim, Valsts drošības dienesta vadītājam Normundam Mežvietam.

Vēstulē Šlesers lūdz izvērtēt Liānas Bokšas (Langa - pseidonīms, dzejnieces Liānas Bokšas īstais vārds - red.) izteikumus atbilstoši Kriminālkodeksa 78. pantam par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, kā arī nacionālās drošības aspektiem.

Šlesers Langas paziņojumus sociālajos tīklos uzskata par provokatīviem, tāpēc aicina valsts drošības iestādes sniegt vērtējumu to saturam, formai un argumentācijai, kā arī ietekmei uz auditoriju. Tāpat svarīgi noskaidrot, vai Langas darbību neatbalsta un vai tās rīcību nevirza citas Latvijai nedraudzīgas valstis, piemēram, Krievijas Federācija, piesaka partija.

LPM atgādina, ka dzejniece ir atsauces tagu #RunāLatviski un #AtkrieviskoLatvija iniciatore. Kā teikts partijas paziņojumā, dzejniece, apelējot pie latviešu nacionālajām jūtām, izmanto mirkļbirku, mērķtiecīgi kultivējot naidu pret tiem minoritāšu pilsoņiem, kuru sarunvaloda ir krievu.

"Bokša sevi pozicionē kā "valsts politikas realizētāju", kas, novēršot rusifikācijas politiku, izskauž divvalodību un cenšas nodrošināt valsts valodas aizsardzību," teikts partijas paziņojumā, uzsverot, ka Langas auditorija ir liela - sociālajos tīklos dzejniecei ir vairāki tūkstoši abonentu.

Vēstulē Šlesers uzsver, ka Langa savā retorikā izmanto šobrīd  populāro nolieguma kultūru (atcelšanas kultūra), mērķējot uz krievu minoritāti, un, lai gan pati paziņo, ka ir mērķēta uz "Latvijas publiskās telpas derusifikāciju", patiesībā izplata informāciju, kas ir naida valoda un precīzi atbilst Kriminālkodeksa 78. panta raksturojumam.

"Nav pieļaujams nesodīti spēlēties ar vārda brīvību, valsts konstitucionālajiem statūtiem un minoritāšu tiesībām. Latvijā ir jāaizsargā katra cilvēka brīvība un cieņa, jo katrs cilvēks mūsu valstī ir vērtība, viņam ir tiesības justies drošībā savā valstī. Tiem, kas apzināti provocē Linča tiesu, arī Bokšai, jāzina, ka valsts institūcijas ir stingri nostājušās uz tiesiskuma aizstāvēšanu valstī," uzsver Šlesers.

Kā vēstīts, Langas iniciatīva valsts valodas statusa stiprināšanas nodrošināšanā nonākusi līdz Saeimai. To vērtēs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija. Iniciatīvas mērķis ir izskaust krievu valodas lietošanu ikdienas saskarsmē darba vidē un sniedzot pakalpojumus, kā arī sniedzot iespēju visiem Latvijas iedzīvotājiem lietot valsts valodu ikdienā vai to apgūt.

Langa iepriekš jau saņēmusi pavēsti Valsts policijā – viņai jāierodas sniegt paskaidrojumus "par naidu kurinošiem un Latvijas uzņēmēju reputāciju graujošiem rakstiem un izteikumiem".