foto: ekrānuzņēmums no video
Prokremlisks aktīvists no Latvijas izvērsis darbību Baltkrievijā; viņš savulaik notiesāts par sutenerismu
Romāns Samuļs Latvijā līdz šim ir bijis salīdzinoši mazāk zināms aktīvists, kurš īpaši cītīgi rosījies Covid-19 pandēmijas mēnešos.
Sabiedrība
2023. gada 30. augusts, 06:49

Prokremlisks aktīvists no Latvijas izvērsis darbību Baltkrievijā; viņš savulaik notiesāts par sutenerismu

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Jauns.lv jau vairakkārt ir informējis par dažādiem ar prokremliskām aktivitātēm saistītiem darboņiem, kuri tiesāti un apsūdzēti par dažādiem seksuāla rakstura nodarījumiem, ieskaitot pedofiliska satura materiālu glabāšanu. Nu šim sarakstam piepulcējies vēl viens aktīvists – Romāns Samuļs,  kurš savu visai aktīvo darbību izvērsis Baltkrievijā.

Izrādās, ka savulaik, vairāk nekā pirms desmit gadiem, Samuļs ir bijis notiesāts pēc Krimināllikuma 165. panta trešās daļas – sutenerisms, ja tas ticis izdarīts organizētā grupā vai tas izdarīts attiecībā uz personu, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu.

Samuļs uz Baltkrieviju devās aizvadītajā gadā un visai ātri tur kļuvis par šīs valsts visai pamanāmu propagandistu, kas tikai apliecina, ka valstī ar šo resursu ir visai vāji. Latvijā viņš ierobežotās aprindās bija zināms, kā kovida noliedzējs, taču ir piedalījies vēlēšanās, kā vairāku prokremliski noskaņotu sīkpartiju pārstāvis.

2017. gadā Samuļs piedalījās pašvaldību vēlēšanās kā Vislatvijas Sociāldemokrātu kustības “Par neatkarīgu Latviju” , kurā bija pulcējušies vairāki odiozi prokremliski noskaņoti cilvēki – Juris Žuravļovs, Einārs Graudiņš, Edvīns Puķe un Marats Kasems. Savukārt 2019. gadā viņš startēja  Eiroparlamenta vēlēšanās, bet 2021. gadā  pašvaldību vēlēšanās Ogres novadā no partijas “Jaunā Saskaņa”, savukārt 2022. gada Saeimas vēlēšanās pārstāvēja partiju “Tautas kalpi Latvijai”.

Samuļs absolvējis Rīgas 38. vidusskolu, taču dēvē sevi par profesionālu video producentu. Viņa aktivitātes ir saistītas ar tā dēvētajiem “Baltijas antifašistiem”, kuri sociālajā tīklā “Telegram” izveidojuši grupu, kurā pārsvarā “TikTok” formātā tiek izplatīti Latviju nomelnojoši videomateriāli. Jāatzīmē, ka Valsts drošības dienests šīs grupas vadītājiem ir inkriminējis noziedzīgas organizācijas vadīšanu un piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos.

Neraugoties uz kriminālo pagātni Samuļs ir izpelnījies vairāku Baltkrievijas režīmam pietuvināto mediju uzmanību un viņš veido arī savu saturu “Pravda TV”. Ar to ir sadarbojušies arī vairāki Latvijas “eksperti”, ieskaitot Andreju Mamikinu. Par Samuļa veidoto videosižetu kvalitāti un tēmām liecina piemēram stāsti, ka viņš Latvijā nav varējis atļauties dzīvoklī ieslēgt gaismu un par Latvijas iedzīvotāju masveida došanos uz Baltkrieviju iegādāties griķus.