Sabiedrība
2023. gada 4. decembris, 07:37

Rebekas cīņa par lielāko sapni - staigāšanu bez palīglīdzekļiem

Sadarbības projekts

Rebekai Ruzgai no Dundagas ir 9 gadi un šogad meitene uzsāka skolas gaitas 2. klasē. Meitene jau no pašas bērnības sadzīvo ar noteikto diagnozi – bērnu cerebrālā trieka. Rebeka sākotnēji šķiet kautrīga un trausla meitene, bet viņas acīs mīt neizsīkstošs spīts un neatlaidība. Katrā viņas kustībā plūst izturība un apņēmība cīnīties ar pašas diagnozi, kas ierobežo viņas kustības un ikdienas dzīvi. Šobrīd Rebeka ikdienā pārvietojas ar palīgierīci, taču viņas vēl nepiepildītais sapnis ir staigāt bez tās.

Bērnu cerebrālā trieka ir izplatītākais fiziskās nespējas iemesls bērniem. Šī diagnoze skar  aptuveni 2-3 bērnus no 1000 jaundzimušajiem. Cerebrālās triekas izraisītās veselības komplikācijas saglabājas visa mūža garumā,  tādēļ tas ir garš un izaicinājumu pilns rehabilitācijas ceļš gan bērnam, gan viņa ģimenei un līdzcilvēkiem.

Šajā vasarā Rebekai tika veikta nopietna SDR mugurkaula smadzeņu operācija Vācijā, pēc kuras ir būtiski samazināta spastika jeb muskuļu savilkums, kas atvieglos meitenes pārvietošanos nākotnē. Operācija sniedza jaunu cerību un iespējas, tomēr atveseļošanas periodā ir nepieciešama ilga rehabilitācija. Šobrīd Rebeka un viņas ģimene pievēršas intensīvai rehabilitācijai, lai ar fizioterapeitu palīdzību atjaunotu viņas iepriekšējo funkcionālo līmeni, ko viņa jau bija sasniegusi vēl pirms operācijas, un iemācītos pareizi veikt kustības.

Rehabilitācijas centrā POGA Rebeka apmeklē Rysen gaitas terapijas nodarbības, kā arī G-E0 System gaitas rehabilitācijas robota nodarbības, kas ļauj attīstīt pareizu gaitu un iemāca jaunas vai zaudētas kustības. Tāpat Rebeka apmeklē ergoterapiju un TheraSuit neirorehabilitācijas nodarbības. Rehabilitācija ir ļoti intensīva un prasa lielu neatlaidību un spēku gan no Rebekas, gan viņas mammas, gan arī no pašiem fizioterapeitiem.

Jau divus gadus ar neatlaidīgo Rebeku strādā POGA fizioterapeits Jurijs Siļčonoks. Viņu sadarbība ir bijusi panākumiem bagāta, taču ikdienā nākas saskarties arī ar izaicinājumiem: “Mēs abi ar Rebeku esam spītīgi cilvēki - man ir lielas prasības, Rebekai ir savs raksturs, un mēs mēģinām sadarboties.” Fizioterapeits uzsver, ka viņas pašreizējais stāvoklis ir kā diena pret nakti ar to, kā bija pirms spasticitātes noņemšanas operācijas. Turklāt Rebeka sasniegusi ļoti labus rezultātus - tikai trīs mēnešu laikā viņa jau ir gandrīz atgriezusies savā iepriekšējā funkcionālajā līmeni, kāds bija pirms operācijas.

Rebekas ikdiena ir ļoti piepildīta, jo viņa ne tikai vingro rehabilitācijas centrā, bet arī apmeklē skolu un piedalās dažādas nodarbības Talsu Ģimeņu un bērnu attīstības centrā “Brīnumiņš”. Viņa izmanto savu brīvo laiku, lai kopā ar mammu Agnesi apmeklētu zirgu izjādes vai baudītu kopīgus ģimenes brīžus. Viņas mamma ir viņas lielākais atbalsts un draugs, kas vienmēr ir blakus, lai piedāvātu siltumu un mīlestību. Visi šie pūliņi un centieni ir vērsti uz vienu galveno mērķi: “Pāri visam stāv nepiepildītais sapnītis  – staigāšana bez palīglīdzekļiem. Tas Rebekai ir stimuls iet uz priekšu, darīt un cīnīties katrā nodarbībā,” saka Rebekas mamma Agnese.

Lai arī turpmāk Rebekai būtu iespēja attīstīties un sasniegt savu vēl nepiepildīto sapni, ir nepieciešama regulāra rehabilitācija, kas ģimenei gadā izmaksā aptuveni 6000 eiro, kā arī jaunas ortozes, kas ir papildu izmaksas. Ņemot vērā, ka Rebeka un viņas mamma Agnese cītīgi apmeklē rehabilitācijas centru POGA, kaut arī tas atrodas tālu no viņu mājām Dundagā, arī transporta izmaksas ir papildu finansiālais slogs. Katrs brauciens ir ilgs un pieprasa lielu spēku gan no mazās Rebekas, gan no viņas mammas Agneses. Taču abas šo darbiņu veic, zinot, ka centieni dos uzlabojumus Rebekas veselībai.

Atbalstot rehabilitācijas centra POGA mazos pacientus un viņu ģimenes, “Maxima Latvija” organizē labdarības kampaņu “Palīdzi brīnumam notikt”, kuras laikā ikvienam iedzīvotājam ir iespēja ziedot līdzekļus Rebekas un citu bērnu rehabilitācijas nodarbību nodrošināšanai. Līdz nākamā gada 3. janvārim ikvienam ir iespēja ziedot līdzekļus Ziedot.lv lapā šeit, kā arī klātienē “Maxima” veikalos – ziedojumu kastītēs, bezskaidras naudas ziedošanas kioskos vai novirzot savus “Paldies” kartes uzkrājumus mazajiem POGA pacientiem, kuriem šogad līdzcilvēku atbalsts ir ļoti nepieciešams. Tāpat vairāk nekā 130 taromātos visā Latvijā, kas atrodas pie “Maxima” veikaliem, vari ziedot savu depozīta maksu POGAI.

Visi iedzīvotāju saziedotie līdzekļi tiks nodoti POGA pacientu vajadzību nodrošināšanai un palīdzēs ģimenēm turpināt rehabilitāciju un atgūt kustību prieku.

Kopā mēs varam labus cilvēkus savest ar labiem darbiem!