foto: Evija Trifanova/LETA
Apgabaltiesa akceptē Šestakova iekļaušanu “melnajā sarakstā”
Vladimirs Šestakovs sadarbību ar Gunāru Ķirsonu uzsācis kā ar paziņu. Abi kungi savulaik bijuši ļoti cieši saistīti ar džudo.
Sabiedrība
2024. gada 29. janvāris, 05:39

Apgabaltiesa akceptē Šestakova iekļaušanu “melnajā sarakstā”

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

"Lido" bijušais līdzīpašnieks Vladimirs Šestakovs sadarbību ar Gunāru Ķirsonu uzsācis kā ar paziņu. Abi kungi savulaik bijuši ļoti cieši saistīti ar džudo. Patlaban Šestakovam nav saistības ar "Lido" un viņš nav uzņēmuma līdzīpašnieks.

Aizvadītā gada nogalē, 19. decembrī, bez liekas publicitātes administratīvā apgabaltiesa ir noraidījusi biznesmeņa un bijušā Krievijas džudo federācijas prezidenta Vladimira Šestakova pieteikumu par Latvijas iekšlietu ministra lēmuma atcelšanu, ar kuru viņš tika iekļauts to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā ir aizliegta.

Tikmēr viņa dzīvesbiedre Aļesja Šestakova, kura savulaik bijusi akciju sabiedrības “Lido” kādreizējā padomes priekšsēdētāja vietniece un pat strādājusi Latvijas Policijas akadēmijā par direktora asistenti, turpina darboties kā individuāli praktizējoša advokāte. Pēc publiski pieejamās informācijas, Šestakovs Latvijā ieradies jau 2004. gadā un tas esot noticis it kā tādēļ, ka viņam ir radušās zināmas domstarpības ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam īpaši tuvajiem oligarhiem, brāļiem Arkādiju un Borisu Rotenbergiem.

No krāvēja par uzņēmēju

Šestakovs ir visai kolorīta figūra. Bijušais džudo cīkstonis savulaik izcīnījis sudraba medaļu Seulas olimpiskajās spēlēs 1988. gadā, bet sportista karjeru beidza 1992. gadā. Pēc oficiālās biogrāfijas datiem, viņš ir devies uz Itāliju, kur grūti un smagi strādājis par krāvēju, bet tad ar astoņu tūkstošu ASV dolāru iekrājumu atgriezies dzimtajā Rjazaņas pilsētā, kur sācis nodarboties ar uzņēmējdarbību. Viss noticis ļoti veiksmīgi – vispirms Šestakovs nodarbojies ar dzīvokļu remontu, tad jau piekļuvis Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcai, bet gadsimta sākumā esot bijis viens no nopietnākajiem Rietumu banku investīciju piesaistītājiem dažādos Krievijas projektos.

Ierodoties Latvijā 2004. gadā, viņš kopā ar savu draugu no džudo laikiem Gunāru Ķirsonu nodibināja nekustamo īpašumu kompāniju “Zaļā zeme Lido”. Finanšu krīzes laikā 2009.–2010. gadā tieši Šestakovs izglāba Ķirsonu no bankrota, investējot līdzekļus un izpērkot uzņēmumam zaudējumus nesošos projektus. Šīs darbības rezultātā gandrīz divdesmit gadu laikā Šestakovs ir ieguvis arī visai plašu paziņu loku Latvijas uzņēmēju un politiķu aprindās.

Džudistu vēriens

Kā jau ierasts, Iekšlietu ministrija nekomentē iemeslus, kuru dēļ persona tiek iekļauta “melnajā sarakstā”, taču viņa ciešā saistība ar Krievijas džudo sistēmu un strauja biznesa attīstība dod zināmu vielu pārdomām.

Krievijas prezidents Putins, kā zināms, savulaik pats trenējies džudo un joprojām ir liels šī sporta veida atbalstītājs. Vēl vairāk, džudo savulaik visai aktīvi tika izmantots, lai attīstītu viņa “mačo” tēlu, veidojot videosižetus un izdodot grāmatas. Tāpat daudzi Putina jaunības “cīņu biedri”, pateicoties viņam, ir kļuvuši par ļoti ietekmīgām un bagātām personām valstī. Tie ir jau pieminētie brāļi Rotenbergi, kuriem tiek uzticēts būvēt dažādas megaceltnes, ieskaitot Krimas tiltu, baņķieris Genādijs Timčenko, kura struktūras nodrošina Putina sieviešu un bērnu labklājību, Krievijas Prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Sergejs Kirijenko, Nacionālās gvardes bijušais priekšnieks Viktors Zolotovs un citi.

Par to, ka Šestakovs savulaik arī centies iekļauties varas apritē un bijis Kremlim lojāla persona, liecina fakts, ka savulaik viņš mēģinājis iekļūt Kunguras pilsētas domē, startējot no Putina partijas “Vienotā Krievija” saraksta, taču nesekmīgi.

Atgādināsim, ka Latvijas “melnajā sarakstā" jau ir viena persona ar tādu pašu uzvārdu – kriminālā autoritāte Vjačeslavs Šestakovs ar iesauku “Sļiva”, kuru šajā sarakstā iekļāva 2012. gadā. Toreiz arī izgaismojās viņa sakari ar vairākiem Latvijas drošības struktūru darbiniekiem.