Sabiedrība
2024. gada 2. februāris, 10:15

Video: māksla, kas radās blenderī, – Latvijā no pārstrādāta papīra top unikāla dizaina lampas

Jauns.lv

Materiāli, kas senāk neizbēgami nonāca izgāztuvē, mūsdienās aizvien biežāk tiek izmantoti jaunu produktu radīšanai. Māksliniece Iveta Trence no pārstrādāta papīra rada unikālus gaismekļus.

Ceļojums uz jaunu dzīvi

Zīmola “0design” radītāja Iveta Trence atklāj, ka pirms tam 20 gadus strādājusi industrijā, kas saistīta ar dekoru izgatavošanu dažādiem pasākumiem, un ikdienā redzējusi, ka, nemitīgi mainoties modei, stiliem, veidojot pasākumus, kas ilgst vien pāris dienu, šī industrija mirkļa vajadzībām rada milzīgu daudzumu atkritumu: “Kaut kādā brīdī tas viss sāka diskutēt ar manu iekšējo pasauli, un es sāku meklēt ilgmūžīgus risinājumus. Tieši tad radās spontāna ideja piedzīvot Santjago ceļu. Divu dienu laikā sagatavojos un devos 12 dienu pārgājienā, līdzi nesot vienu mugursomu. Ejot sapratu, ka cilvēkam nav nepieciešams daudz vairāk, kā var salikt vienā mugursomā.”

foto: no Ivetas Trences personīgā arhīva

Atgriežoties no ceļojuma, Iveta pieņēmusi lēmumu, ka vairs nevēlas ražot kaut ko jaunu, lai radītu jaunus atkritumus, bet gan domāt, kā materiālus izmantot atkārtoti. Iesākumā bijuši eksperimenti ar tekstilu un metālu, bet tad atklājusi, ka viņu uzrunā papīrs: “Man patika tā tekstūra, tas, ka to var pārstrādāt neskaitāmas reizes, radot jaunas lietas. Tas man sniedza lielo iedvesmu.”

foto: Ekrānuzņēmums

No smūtijiem līdz gaismekļiem

Pirmais Ivetas darbarīks bija blenderis, kurā viņa gatavoja bērniem smūtijus. Tajā samala papīru un izveidoja masu veidošanai, meklēja risinājumus, kā piešķirt formu, bet vēlāk sāka izmantot arī augus, lai radītu unikālu tekstūru: “Sākums bija ilgs, procesa gaitā es sapratu, ka vēlos radīt gaismekļus no pārstrādāta papīra. Mani aizrāva doma, ka pēc nolietošanās no tiem var atkal un atkal radīt jaunas lietas.”

foto: Ekrānuzņēmums

Laikam ejot, ar blenderi vairs nepietika – pieprasījums auga, radās aizvien jaunas idejas, līdz ar tām arī nepieciešamība pēc rūpnieciskākas ražošanas. Nāca talkā dalība sociālās uzņēmējdarbības asociācijā, kurā Ivetai ieteica sazināties ar biedrību “Rīgas pilsētas “Rūpju bērns””, kurā strādā cilvēki ar īpašām vajadzībām un kurā pieejama tieši tāda iekārta, kāda nepieciešama: “Tagad mēs savākto papīru vedam viņiem, kur to sašķiro un samaļ papīra maļamajā mašīnā, bet gatavo masu liek toveros. Tad mēs savācam materiālu un vedam uz darbnīcu, kur jau sagatavotas dažādas formas un ģipsī atlieti augu nospiedumi, kurus var redzēt uz mūsu produktiem.”

foto: Ekrānuzņēmums

Divas pasaules starp divām saulēm

Ivetas Trences darbus šobrīd var aplūkot izstādē “Starp divām saulēm”. Ekspozīcijā redzami viņas un Etiopijas mākslinieka Kirubela Melkes darbi. Abas tālās pasaules vieno rūpes par dabu un ilgmūžību. Līdzās Ivetas darbiem no pārstrādātā papīra tālās Āfrikas valsts mākslinieks izstādījis savējos, kas veidoti no tekstila atgriezumiem. Tā ir unikāla iespēja redzēt ar vienu ideju apvienotu mākslu dažādu kultūras telpu pārstāvju izpildījumā.
Runājot par izstādi, Iveta uzsver: “Izstādē mēs nerunājam par ilgtspēju vai pārstrādi, mēs runājam par mākslu, kura radīta, izmantojot dažādus materiālus. Mūsu gadījumā tie ir atkārtoti pārstrādāti materiāli, tātad tā ir videi draudzīga māksla. Es ticu, ka skaistums var izglābt pasauli.”

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.