foto: LETA
Sārts: svarīgi ātri viest skaidrību par vēlēšanu sistēmas godīgumu
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts
Sabiedrība
2024. gada 25. aprīlis, 19:33

Sārts: svarīgi ātri viest skaidrību par vēlēšanu sistēmas godīgumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šaubas par vēlēšanas sistēmas godīgumu ir ārkārtīgi satraucošas un bīstamas, norāda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Tāpēc ir svarīgi ātri viest maksimālu skaidrību par informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa izteikumiem sakarā ar bijušā "Vienotības" ģenerālsekretāra Arta Kampara iespējamo mēģinājumu ietekmēt 2014.gadā notikušo Saeimas vēlēšanu rezultātus, tviterī raksta Sārts.

Viņš papildina, ka pēc šaubām par vēlēšanu godīgumu vienmēr seko uzticības kritums demokrātijai un sistēmai kopumā, kuru var izmantot arī Krievija.

Jau vēstīts, ka Kampars "SOAAR" vadītāja izteikumus raidījumā "Kas notiek Latvijā?" vērtē kā absurdus un nepatiesus. "Neko tādu nevienam nekad neesmu ne prasījis, ne devis mājienu. Tie ir absurdi apgalvojumi, kas neatbilst patiesībai," aģentūrai LETA uzsvēra Kampars. Bijušais politiķis pauda neizpratni, kāpēc šādi nepatiesi pārmetumi parādījušies desmit gadus pēc it kā notikušas sarunas. Līdz šādam absurdam un klaji nepatiesam apgalvojumam var aizdomāties tikai drudža murgos, izteicās bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs.

Vaicāts par Kadžuļa apgalvojumu, ka viņam ticis zvanīts Saeimas vēlēšanu naktī, Kampars domā, ka šādu zvanu neesot veicis, vienlaikus piebilstot, ka nav iespējams atcerēties visus pirms desmit gadiem notikušos telefonzvanus.

Kampars stāstīja, ka ar Kadžuli saticies dažas reizes, viņam bijuši ļoti maz kontakti ar šo cilvēki, tāpēc politiķis nedomā, ka būtu Kadžulim zvanījis Saeimas vēlēšanu naktī vai ap to laiku.

Savukārt, komentējot Kadžuļa apgalvojumu, ka pēc noraidošās atbildes par iejaukšanos balsu skaitīšanā Kampars viņam faktiski esot draudējis, ka "nu tad būs visādi", bijušais politiķis aģentūrai LETA uzsvēra, ka tas ir pilnīgs absurds, un ka par šādām tēmām ar Kadžuli nekad neesot runājis.

Kampars vēl domās, kā vērsties pret šiem apmelojumiem, kas iet "stipri pāri saprāta robežām". Vaicāts, vai varētu vērsties tiesā pret Kadžuli par cieņas un goda aizskaršanu, bijušais politiķis skaidroja, ka viņš vēl uzklausīs juridiskus padomus, kā rīkoties.

Kā ziņots, Kadžulis, kurš apsūdzēts lietā par krāpšanos CVK iepirkumā, LTV apgalvoja, ka 2014.gada rudenī notikušo 12.Saeimas vēlēšanu naktī Kampars viņu aicinājis parunāties un paudis bažas, ka Āboltiņai varētu pietrūkt balsu iekļūšanai Saeimā. "Mums vajag, lai tu izdari, lai viņa tiktu ievēlēta," it kā Kampara pirms desmit gadiem teikto atstāstīja Kadžulis. "Es saku, vai tu saproti, ko tu prasi, tu prasi viltot vēlēšanu rezultātus. Es uz tās takas nekad mūžā nestāšos. Un es atteicu. [Kampars] Teica - nu tad būs visādi," raidījumā apgalvoja Kadžulis.

Viņš sacīja, ka šos apgalvojumus varot pierādīt tikai ar to, ka Āboltiņa galu galā netika ievēlēta, tomēr 12.Saeimā iekļuva pēc tam, kad deputāta mandātu nolika Saeimā no "Vienotības" saraksta ievēlētais Jānis Junkurs. Viņš paziņoja, ka esot saņēmis darba piedāvājumu kādā Honkongas uzņēmumā. Viņa valsts amatpersonas deklarācijā gan neuzrādījās darbs Honkongas uzņēmumā, kas lika secināt, ka viņš no Saeimas aizgājis, lai atbrīvotu vietu Āboltiņai.