foto: Paula Čurkste/LETA
Ko darīt, ja sākas karš? Tā saucamajā 72 stundu rokasgrāmatā ieviestas būtiskas izmaiņas
Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus. Patlaban Kalniņš parakstījis pavēli par trīs jaunu bataljonu izveidi.
Sabiedrība
2024. gada 29. aprīlis, 17:03

Ko darīt, ja sākas karš? Tā saucamajā 72 stundu rokasgrāmatā ieviestas būtiskas izmaiņas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Aizsardzības ministrija (AM) pirmdien, 29. aprīlī, preses konferencē atklāja virkni jaunu plānu kas skars aizsardzības jomu jau tuvākajā laikā. To starpā būtiski uzlabota arī civiliedzīvotājiem paredzētā informācija par rīcību krīzes gadījumos.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) atklāja, ka iepriekšējā instrukcija - "Kā rīkoties krīzes gadījumā" - ievērojami pārstrādāta un nu iekļauj papildus informāciju. Jauninājumi esot ieviesti, balstoties Ukrainas pieredzē.

Nu iedzīvotājiem ir instrukcijas, ko darīt kara gadījumā, kā plānot trīs dienas krīzē ģimenes apstākļos, kādi krājumi jāveido un kā jāgatavojas evakuācijai.

Piebilsts arī, ka iepriekšējo instrukciju, lietotā jēdziena "72 stundu soma" dēļ, daudzi uztvēruši kā sagatavošanās instrukciju ceļam, maršrutam kas jāmēro. Ministrija paskaidroja, ka visdrošākā vieta krīzes sākumā ir mājoklis, tādēļ atjaunotā informācija lielākoties instruē cilvēkus kā izdzīvot pirmās trīs dienas apstākļos.

NBS būs septiņi jauni bataljoni

Šodien pirmā darba diena bija arī AM valsts sekretāram Aivaram Puriņam, kurš arī piedalījās ministrijas preses konferencē. Par būtiskiem plāniem, kas skar Nacionālos bruņotos spēkus (NBS) informēja arī NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus. Patlaban Kalniņš parakstījis pavēli par trīs jaunu bataljonu izveidi.

Pirmais ir augstas gatavības rezerves kājnieku bataljons Mehanizētās brigādes sastāvā. Bataljons jūnijā sāks darboties, lai nodrošinātu no valsts aizsardzības dienesta atvaļināto karavīru iekļaušanu šajā vienībā. Bataljons patlaban dislocēsies Ādažos.

Tas ir pirmais no pieciem jaunajiem bataljoniem, kuru mērķis ir izveidot efektīvāku mobilizācijas rezervi. Kalniņš aģentūrai LETA sacīja, ka šāda veida bataljoni būs katrā brigādē un katrā vienībā būs 1000 līdz 1400 karavīri - valsts aizsardzības dienesta beidzēji un rezerves karavīri. Atlikušās četras vienības plānots izveidot līdz 2028.gadam, un pamatā tās būs dislocētas Sēlijā.

Otrais jaunais speciālā atbalsta bataljons izveidots tiešā NBS pakļautībā un būs orientēts uz augstajām tehnoloģijām, lai nodrošinātu pilna apjoma informācijas ieguvi pareizu un laicīgu lēmumu pieņemšanu. Plānots, ka šis bataljons operacionālo gatavību sasniegs 2025. gada sākumā.

Trešais jaunais bataljons būs Zemessardzes sastāvā un tas nodrošinās elektroniskās karadarbības spēju palielināšanu. Tas apvienos Zemessardzes spējas kiberaizsardzības jomā.

Šajos divos bataljonos būs pa 300 līdz 600 karavīru katrā.