Dokumentālās filmas "Ātruma skartie" pirmizrāde "Splendid Palace" 27.03.2024.

Dokumentālās filmas "Ātruma skartie" pirmizrāde "Splendid Palace". Filma ir stāsts par ātrāko Latvijas rallija pilotu Mārtiņu Sesku, kurš pārstāv jau ...

gallery icon
Slavenības
2024. gada 13. aprīlis, 05:06

Latvijas autorallija zvaigzne Mārtiņš Sesks: "Mērķis būt pasaules čempionam"

Kitija Seržāne

Žurnāls "Kas Jauns"

Nesen pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā īsfilma "Ātruma skartie", kas stāsta par latviešu autorallija zvaigzni Mārtiņu Sesku.

Kā atzīst Mārtiņš, “pie stūres” viņš bijis kopš pašas bērnības – savu pirmo uzvaru sacensībās viņš guva jau astoņu gadu vecumā. Žurnālam "Kas Jauns" Mārtiņš atklāj, kāda ir viņa ikdiena un cik viegli ir apvienot profesionāla autosportista karjeru ar mācībām un privāto dzīvi.

Pie stūres jau kopš piecu gadu vecuma

Mīlestību pret sacensībām ieaudzinājuši vectēvs un tēvs – Mārtiņš Sesks seniors ir autorallija pamatlicējs Latvijā, tieši viņš 1965. gadā sarīkoja pirmo ralliju Liepājā, un arī Mārtiņa tēvam Uldim Seskam bija ilga un veiksmīga autorallija braucēja karjera. Pats Mārtiņš pie stūres pirmo reizi sēdās piecu gadu vecumā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Arī Mārtiņa tēvs Uldis Sesks (no kreisās) bijis godalgots rallija braucējs. 

Kopš tā laika jaunais autobraucējs triumfējis vairākos čempionātos gan pašmāju, gan arī starptautiskā arēnā – pirmo reizi par Latvijas čempionu rallijā viņš kļuva 2016. gadā, pēcāk triumfējis Latvijas čempionātā uz ceļiem, 2020. gadā Igaunijā iegāja vēsturē kā pirmais latvietis, kurš uzvarējis pasaules rallija čempionāta posmā junioriem.

Jāpiebilst, ka "Ātruma skartie" nav Seska debija kino – kopīgi ar "Red Bull" jau klajā laists dokumentāls seriāls, kas parāda rallija “iekšējo virtuvi”. Jaunais autobraucējs arī iemēģinājis savu roku kaskadiera profesijā – pērn uz ekrāniem iznāca igauņu režisora Rainera Sarneta filma "Neredzamā cīņa", kurā Mārtiņš bija pieaicināts braukšanas ainām. Mārtiņš to raksturo kā interesantu pieredzi, jo pirmo reizi pie stūres viņam bija jāiejūtas kāda cita ādā. Lai gan 24 gadus vecais Mārtiņš savā vecumā jau var lepoties ar ievērības cienīgiem panākumiem un tituliem, viņš uzskata, ka atrodas tikai savas karjeras sākumā un lielie panākumi vēl priekšā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Mārtiņš Sesks.

Ikdienā fokuss uz sacensībām

Runājot par ikdienu, ambiciozais sportists norāda, ka pārsvarā katru dienu pavada, mērķtiecīgi gatavojoties aizvien jaunām sacīkstēm. “Pašlaik gatavojamies sezonai gan tehniski, gan fiziski. Šobrīd viss fokuss ir vērsts uz gatavošanos Eiropas čempionāta sezonai, kas sāksies pēc divām nedēļām. Būtībā treniņi ilgst visas dienas garumā,” stāsta Mārtiņš.

Līdztekus autorallijam viņš arī studē sabiedriskās attiecības biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā RISEBA. Vaicāts, vai jau domājis, kā nākotnē izmantot augstskolā iegūtās zināšanas, piemēram, biznesa izveidē, Sesks atbild, ka nē. “Šobrīd pilnībā koncentrējos uz autosportista karjeru un sasniegumiem šajā jomā. Plānoju sezonu pēc sezonas. Godīgi sakot, neesmu domājis par to, ko darīšu pēc tam, kad noslēgsies mana karjera,” skaidro Mārtiņš un neslēpj, ka mērķis ir kļūt par pasaules čempionu autorallijā.

Uz jautājumu, kā sportu savieno ar studijām un privāto dzīvi, Sesks atbild, ka tas ir visai sarežģīti, jo vairākums sacensību notiek ārpus Latvijas. Bet vismaz par attālinātām attiecībām nav jārūpējas, jo, kā pats norāda, pašlaik ir brīvs puisis.

Izbaudīt katru minūti

Mārtiņš teic, ka visvairāk savā “darbā” viņam patīk “adrenalīns, ko dod iespēja traukties pa dažādiem ceļiem, un komandas darbs ar stūrmani”. Runājot par to, cik var nopelnīt ar autoralliju, viņš atzīst, ka būtībā nepelna vispār. “Varētu teikt tā: gribētos, lai maciņā ir vairāk. Personīgi es visu, ko nopelnu, ieguldu atpakaļ sportā, līdz pēdējam,” pauž Sesks.

Viņš arī uzsver, ka “izbauda katru uz trases pavadīto minūti” un nespēj iedomāties, ar ko varētu nodarboties, ja nebūtu autorallija braucējs. “Esmu uzaudzis šajā vidē, kopš mazām dienām esmu sēdējis pie stūres un citu dzīvi nepazīstu!” smej Mārtiņš.

Mārtiņš Sesks un Renārs Francis ERC posmā Spānijā

Latvijas rallija ekipāža ar pilotu Mārtiņu Sesku un stūrmani Renāru Franci sestdien Eiropas čempionāta (ERC) otrajā posmā jeb Spānijas rallijā ...

gallery icon