foto: AFP/Scanpix
Viens no savulaik populārākajiem NBA spēlētājiem 39 gadu vecumā paziņo, ka viņam nav atlicis daudz dzīvot
Savas NBA karjeras labākās sezonas Neits Robinsons aizvadīja Čikāgas "Bulls" un Ņujorkas "Knicks" komandās.
Sporta zvaigznes
2024. gada 11. aprīlis, 14:22

Viens no savulaik populārākajiem NBA spēlētājiem 39 gadu vecumā paziņo, ka viņam nav atlicis daudz dzīvot

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Kādreizējais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājs Neits Robinsons paziņojis, ka šobrīd viņa dzīvība teju karājas mata galā. Dienu no dienas tiek meklēts glābiņš, tomēr pagaidām neveiksmīgi.

Šobrīd 39 gadus vecais Neits Robinsons 2022. gadā pavēstīja, ka cieš no nieru mazspējas. Šobrīd situācija ir kļuvusi neapskaužama. Kādreizējais basketbolists tagad sarunā ar “Mail Sport” pavēstīja, kā “viņam nav atlicis daudz dzīvot”, ja vien neizdosies atrast nieres donoru.  

2022. gadā Robinsons atklāja, ka ar nieru mazspēju cīnoties jau četrus un par to sācis runāt, jo vēlējies kļūt par piemēru tiem, kuriem grūti publiski stāstīt par savām kaitēm, jo atklātība var palīdzēt viņu veselībai.

"Es zinu, ka man nav daudz laika, ja nevarēšu saņemt nieri," teica Robinsons. "Es zinu, ka es nedzīvošu ilgi. Tāpēc es vienkārši gribu izmantot visu, kas ir manos spēkos. Dažu cilvēku organisms nepanes dialīzi. Un, paldies Dievam, mans organisms to pieņem, un es varu dzīvot... Ja es neveiktu dialīzi, es nedzīvotu, iespējams, ilgāk par nedēļu vai divām. Tāpēc tas ir nopietni, nedrīkst palaist garām procedūru. Trīs dienas nedēļā, četras stundas dienā. Viņi tīra manas asinis, lai izvadītu toksīnus. Un viņi man ļoti palīdz, jo tā es dzīvoju."

Robinsons atklājis, ka viena no regulāras ārstēšanās blakusparādībām ir tā, ka viņam ir sāpīga vemšana, kas noved pie īsas uzturēšanās slimnīcā. Viņš arī pārgājis uz stingru diētu, lai uzlabotu ikdienas pašsajūtu un varētu pavadīt laiku kopā ar ģimeni.

2022. gada novembrī intervijā “Playmaker” Robinsons stāstīja, ka, 2006. gadā, spēlējot Ņujorkas “Knicks” rindās, viņš uzzināja, ka augstais asinsspiediens ir bojājis viņa nieres.

"Viņi man mēdza teikt, būs jāpārbauda asinsspiediens, un, ja tas ir pārāk augsts, tad es nedrīkstēšu spēlēt. Es viņiem mēdzu teikt: "Nepārbaudiet man asinsspiedienu, jo es spēlēšu neatkarīgi no tā, ko man pateiks," stāsta Robinsons. "Es domāju, ka esmu jauns un neuzvarams. Es nezināju, ka tas mani var pieveikt."

Viņam tika arī pateikts, ka viņa nieru darbība lēnām pasliktinās un kādā brīdī, kad viņam būs trīsdesmit, tās var nefunkcionēt, kas arī piepildījies.

Neits Robinsons NBA nospēlēja 11 sezonas. Viņš nebija līgas spilgtākā zvaigzne, bet viens no populārākajiem un skatāmākajiem spēlētājiem gan. Baskebolista augums bija vien 175 centimetri, kas daudzos raisīja apbrīnu, redzot, cik viņš ir atlētisks un kā triec bumbu grozā no augšas. Viņš ir vienīgais, kurš spējis NBA Visu zvaigžņu spēles “Slam dunk” konkursā uzvarēt trīs reizes – 2006., 2009. un 2010. gadā. Viņa divcīņas ar 211 centimetrus garo Dvaitu Hovardu bija tiešām iespaidīgas un ar māksliniecisku izdomu.

Tāpat viena no Robinsona karjeras iespaidīgākajām epizodēm bija, kā viņš nobloķēja tā laika garāko NBA spēlētāju Jao Minu (229 centimetri).

Savas NBA karjeras laikā (2005. – 2015. gads) Robinsons pārstāvēja Ņujorkas “Knicks”, Bostonas “Celtics”, Oklahomsitijas “Thunder”, Goldensteitas “Warriors”, Čikāgas “Bulls”, Denveras “Nuggets”, Losandželosas “Clippers” un Ņūorleānas “Pelicans” komandas. Savā labākajā sezonā “Knicks” rindās Robinsons vidēji mačā guva 17,3 punktus, atdeva 4,1 rezultatīvu piespēli un izcīnīja 3,9 atlēkušās bumbas. Karjeras vidējie rādītāji viņam arī cienījami – 11 punkti, 3 rezultatīvas piespēles un 2,3 atlēkušās bumbas.

Pēc NBA gaitām viņš centās atgriezties pasaules basketbola mekā caur Attīstības līgu (tā savulaik sauca NBA G līgu), bet uzspēlēja arī Izraēlā, Venecuēlā un Libānā.

Basketbolista karjeru viņš nieru mazspējas dēļ noslēdza 2018. gadā un kopš tā laika viņu pie dzīvības uzturējis dialīzes aparāts.

"Es neuzskatu dzīvi]par pašsaprotamu," teica Robinsons. "Es vienkārši palieku tik pazemīgs, cik vien spēju, un vienkārši pateicos Dievam par katru iespēju... katra diena ir svētība būt dzīvam un spēt darīt to, ko es daru. Daži cilvēki ierodas slimnīcā, lai iegūtu nieres, un viņi nekad no turienes vairs neiznāk."

Neraugoties uz veselības problēmām, 2020. gadā Robinsons izmēģināja laimi boksa ringā, kur piekāpās jūtūberim Džeikam Polam, kurš nu aizvadīs cīņu pret boksa leģendu Maiku Taisonu.

Savukārt 2016. gadā viņš aizvadīja treniņu kopā ar Sietlas “Seahawks” amerikāņu furbolistiem, atstājot pozitīvu iespaidu oponentiem.

Robinsons basketbola karjeras laikā iekūlies arī dažos skandālos. 2009. gadā viņu aizturēja policija, jo sportists par Ņujorkas ielām braukājis ar neatļauta stikla tonējuma automašīnu un policijas darbiniekiem uzrādījis nederīgu autovadītāja apliecību. Tā paša gada nogalē aizsargs NBA mačā, nevēloties bojāt savu statistiku, tālmetienu meta savā nevis pretinieku grozā un trāpīja. Tā laika “Knicks” galvenajam trenerim Maikam Dantoni tas ļoti nepatika.