Sporta zvaigznes
2024. gada 11. aprīlis, 18:52

Miris leģendārais O.Dž. Simpsons, kurš ieguva pasaules slavu bijušās sievas un viņas drauga zvērīgās slepkavības lietā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

76 gadu vecumā miris aktieris un viens no slavenākajiem amerikāņu futbola spēlētājiem O.Dž. Simpsons, kuru vairāk atcerēsies sakarā policijas pakaļdzīšanos un sekojošo tiesas prāvu viņa bijušās sievas un viņas drauga zvērīgās slepkavības lietā. Šī tiesas prāva, kurā viņu attaisnoja tīšas slepkavības apsūdzībās, kļuva par skandalozāko ASV vēsturē.

Par O.Dž. Simpsona nāvi 10. aprīlī paziņoja viņa ģimene, norādot, ka viņš zaudēja cīņu ar vēzi. 2023. gada maijā Simpsons sociālajā vietnē “X” publicēja video vēstījumu, kur atzina, ka viņam nesen konstatēts vēzis un viņš ārstējas ar ķīmijterapiju un cer vēzi pieveikt. 2024. gada februārī parādījās ziņas, ka viņš atrodas hospisā, taču viņš šīs baumas noliedza, kaut gan atzina, ka viņam ir veselības problēmas.

Žurnāls "People" 1975. gadā Simpsonu raksturoja kā "pirmo melnādaino sportistu, kas kļuvis par īstu, iemīļotu mediju superzvaigzni". Simpsons 1979.gadā noslēdza savu sekmīgo profesionālā futbolista karjeru, kuru viņš aizvadīja Bufalo "Bulls" un Sanfrancisko "49ers" komandās, un kļuva par aktieri, kā arī filmējās televīzijas šovos un reklāmās.

1985. gada 2. februārī Simpsons salaulājās ar savu otro sievu Nikolu Braunu, ar kuru iepazinās 1977. gadā un sāka attiecības vēl pirmās laulības laikā. Laulība, kurā piedzima divi bērni, bija vētraina, un Simpsonam pat nācās 1989. gadā stāties tiesas priekšā sakarā ar apsūdzībām vardarbībā. 1992. gada 25. februārī Brauna iesniedza laulības šķiršanas pieteikumu sakarā ar “nesamierināmām domstarpībām”. Vēlāk pāris mēģināja salabt, taču viss beidzās ar ierastiem vētrainajiem asumiem.

1994. gada 12. jūnija vakarā Nikola Brauna Simpsone un viņas draugs Rons Goldmens tika atrasti zvērīgi nogalināti pie Nikolas mājas Losandželosā. Simpsons mēģināja aizbēgt, un viņa automašīnas vajāšana kļuva par valsts mēroga sensāciju, kurai kāri sekoja mediji. Tiesā Simpsons sapulcēja visprestižāko advokātu komandu, kura izspēlēja “rases kārti”, lai “gadsimta prāvā”, kuras kulminācijai televīzijā vai radio sekoja apmēram 100 miljoni amerikāņu, panāktu viņa sensacionālu attaisnošanu 1995. gada 3. oktobrī. 2016. gada aptauja liecināja, ka 83 procenti baltādaino respondentu uzskatīja, ka Simpsons ir slepkava, kamēr šādās domās bija tikai 57 procenti melnādaino.

Tiesa, gluži sveikā Simpsons neizspruka. 1997. gada 5. februārī zvērināto tiesa Kalifornijas štata Santamonikā vienbalsīgi atzina viņu par vainīgu Braunas un Goldmena ģimeņu izvirzītajā civilprasībā, liekot viņam samaksāt 33,5 miljonus dolāru (31,25 miljoni eiro) upuru ģimenēm. Arī pēc tam viņš turpināja iekulties nepatikšanās ar likumu, tostarp nokļūstot cietumā par bruņotu laupīšanu.

Simpsons paziņoja par bankrotu un nespēju samaksāt piespriesto summu. Taču Rona Goldmena tēvs iesūdzēja Simpsonu tiesā, lai iegūtu tiesības uz viņa grāmatu “If I Did It: Confessions of the Killer” (Ja es to būtu izdarījis: slepkavas atzīšanās”), kurā Simpsons hipotētiski apraksta, kā būtu nogalinājis Ronu Goldmenu un Nikolu Braunu Simpsoni. Grāmata tika izdota 2007. gadā.