foto: AP/Scanpix
VIDEO: Porziņģa rīcība pēdējās spēlēs dažiem lika aizdomāties, vai Kristaps patiesībā ir labs komandas biedrs
Kristaps Porziņģis (pa labi) kopā ar Deriku Vaitu un Džeisonu Teitumu noraugās ka "Celtics" apspēlē Šarlotas "Hornets" basketbolistus.
Basketbols
2024. gada 16. aprīlis, 15:38

VIDEO: Porziņģa rīcība pēdējās spēlēs dažiem lika aizdomāties, vai Kristaps patiesībā ir labs komandas biedrs

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārās sezonas uzvarētāji Bostonas “Celtics” pēdējos mačos varēja atļauties atpūtināt vairākus savus līderus, tostarp latvieti Kristapu Porziņģi, lai neriskētu ar potenciāliem savainojumiem un gatavotu basketbolistus izslēgšanas spēļu sērijai, kuras pretinieki gan vēl nav zināma. Šāda atpūtināšana gan netraucēja komandai arī izcīnīt panākumus.

Jauns.lv jau vēstīja, ka regulārās sezonas pēdējā mačā savā laukumā ar 132:122 tika pieveikta Kristapa Porziņģa iepriekšējā komanda Vašingtonas “Wizards” turklāt laukumā nedevās nomināli seši vadošie “Celtics” basketbolisti – Džeisons Teitums, Džeilens Brauns, Porziņģis, Deriks Vaits, Džrū Holidejs un veterāns Als Horfords. Viņi visi bija kopā ar komandu un noskatījās, kā uzbrukumā pirmo vijoli uzņēmās Peitons Pričards (38 punkti, 12 rezultatīvas piespēles deviņas atlēkušās bumbas), kura galvenie palīgi bija ukrainis Svjatoslavs Mihaiļuks, portugālis Nēmiass Kueta un Sems Hauzers.

Komandas līderi regulārās sezonas pēdējā mājas spēlē bija kopā ar saviem partneriem un viņus atbalstīja. Izņēmums nebija arī Kristaps, kurš allaž ticis pozicionēts, kā ļoti labs komandas biedrs, kurš no sirds priecājas par savu partneru panākumiem. Tomēr sociālajos tīklos nonākušas dažas epizodes, kas no basketbola ikdienā tālāk esošos cilvēkos raisa izbrīnu un pat dusmas latvieša virzienā.

Porziņģis kādā mirklī neatradās uz rezervistu soliņu, bet, kad atgriezās, tur vairs nebija brīvu vietu. Kristaps piegāja pie komandas jaunākā spēlētāja, debitanta Džordana Volša, kurš NBA līdz šim spēlējis vien fragmentāri un lielāko daļu sezonas pavadījis G-līgā, un ar skatienu vien aizdzina jauno basketbolistu prom no vietas blakus Horfordam. Redzētais neviltotus smieklus izraisīja komandas līderim Teitumam.

Līdzīga epizode bija novērojama arī iepriekšējā spēlē pret Šarlotas “Hornets”, kuru arī izlaida “Celtics” līderi. Toreiz latvietis devās apsēsties blakus vienam no saviem labākajiem draugiem komandā Braunam, kamēr 20 gadus vecais Volšs iekārtojās uz zemes.

Neraugoties uz daudzu interneta lietotāju sašutumu par Kristapa rīcību, tā darbojas hierarhija komandas sportā. Latvietis nav ne pirmais, ne pēdējais pieredzējušais spēlētājs, kurš sādi “atņem vietu” debitantiem, kad pats nemaz nepiedalās spēlē. Savulaik zīmīga epizode bija ar Kobi Braientu, kā viņš apsēdās tā laika debitanta Lerija Nensa juniora labi iesildītajā krēslā. Arī no praktiskā viedokļa tas ir visai loģiski izskaidrojams, jo ielas drēbes daudz vieglāk saburzās nekā treniņtērps vai formastērps, kas mugurā ir uz rezervistu soliņa esošajam spēlētājam.

Komandu sportā jauniņajiem jeb debitantiem jau no laika gala ir bijuši dažādi papildu uzdevumi, lai izpelnītos pieredzējušo vīru cieņu. Ja agrākos laikos nereti bija pat fiziska jauno spēlētāju iespaidošana vai barbariska iesvētīšana, tad mūsdienās tas viss notiek krietni civilizētāk. Zemāka līmeņa komandās un tuvāk mūsu platuma grādiem nereti ir savi nosacījumi: inventāra nešana, palīdzot komandas personālam, vai noteiktām vietām un uzdevumiem komandu izbraukumos, saviesīgos pasākumos. Arī Ziemeļamerikas vadošajās sporta līgās ir dažādi noteikumi un pat nerakstīti likumi, kas debitantiem jāievēro. Ierasti runa ir par kāda nedaudz komiska apģērba gabala nēsāšanu (nereti rozā krāsā) visas sezonas garumā vai brokastu sagādāšanu komandas veterāniem, noteiktām vietām ģērbtuvēs, autobusos, lidmašīnās... Vakariņu uzsaukšanu visai komandai (veterāni nereti izvēlas pašus dārgākos ēdienus un dzērienus) vai neizdevīgākos laikus individuālajiem treniņiem un medicīniskajām procedūrām, tāpat kā savas vietas atdošana, ja veterāns (arī šobrīd jau astoto sezonu NBA aizvadošais Porziņģis) to vēlas. Visam savs laiks!