Viedokļi
2024. gada 25. marts, 07:46

Jurģis Liepnieks par valsts budžeta ieņēmumu kritumu: "Lielie zvani vēl nav jāsit"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks teic, ka tas, ka nepiepildījās plāns par valsts budžeta ieņēmumiem ir “diezgan neparasti”, jo mums ir ļoti konservatīva budžeta veidošanas politika: “Vienmēr budžets tiek veidots ārkārtīgi piesardzīgi, tā prognozes ir ļoti neambiciozas.” Līdz ar to tas, ka budžets nepildās, ir pamats satraukumam, bet vēl nav pamata skandināt lielos trauksmes zvanus, jo gads vēl tikai ir sācies.

Finanšu ministrija konstatējusi, ka šī gada janvārī valsts ieņēmumos iekasēts par 29 miljoniem eiro jeb 2,2% mazāk nekā bija plānots. Plānotais apjoms nav sasniegts pievienotās vērtības, muitas un akcīzes nodokļu ieņēmumos. Dažās jomās gan izdevies plānu pārpildīt, piemēram, no uzņēmumu un iedzīvotāju ienākuma nodokļiem, kā arī no alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa. Tomēr kopumā valsts ieņēmumi nav tik lieli kā plānots. Tādēļ Lielais jautājums: “Ko iesākt, ja valsts budžets nepildās?” To Jauns.lv jautāja rakstniekam Jurģim Liepniekam.

Tas, ka gada pirmajos mēnešos valsts budžeta ieņēmumi ir par pāris procentiem mazāki nekā bija plānots, nav iemesls tam, lai tagad izdarītu kādus skaļus secinājumus un rastos milzu satraukums, saka Jurģis Liepnieks un norāda, ka valdību tajā īsti nevar vainot:

“Līdzīga situācija ir arī Lietuvā. Iemesls tam ir tas, ka pērn budžeta ieņēmumus lielā mērā veidoja inflācija – dārgā elektrība un enerģija, un pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi bija ārkārtīgi lieli. Tagad krītot inflācijai un cenām, šie ienākumi krītas, bet ekonomika neaug. Tā neauga arī pagājušajā gadā. Un ja krīt inflācija un arī ekonomika, tad šis ir neizbēgams rezultāts. Varbūt to varēja labāk sarēķināt... Bet no otras puses mēs to gribējām: gan Eiropas Centrālā banka, gan Amerikas Savienotās Valstis strādāja pie tā, lai inflācija krīt.”

To visu vajadzētu kompensēt augošai ekonomikai, kas pašlaik nenotiek. Bet “lielie zvani” vēl nav jāsit. “Jāpagaida vēl kāds mēnesis, jāparaugās kā viss attīstīsies. Galu galā gads tikai sākas, vēl ir visas iespējas,” saka Jurģis Liepnieks.

Kā Jurģis Liepnieks vērtē situācija ar valsts budžeta ieņēmumiem, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.