foto: AFP/Scanpix
Politologs: redzēsim, vai esam Trešā pasaules kara sākumā
2024. gada 15. aprīlī, turpinoties kaujām starp Izraēlu un palestīniešu grupējuma “Hamas” kaujiniekiem Gazas joslā, Libānas dienvidu ciematā redzami dūmi.
Sabiedrība
2024. gada 17. aprīlis, 05:40

Politologs: redzēsim, vai esam Trešā pasaules kara sākumā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nesenais masīvais dronu un raķešu trieciens pa Izraēlu izskatās pēc Teherānas mēģinājuma atbildēt uz neseno triecienu Irānas konsulātam Damaskā, taču tā, lai nepieļautu eskalāciju, "Rus.lsm.lv" raidījumā "Jauna diena" sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta Tuvo Austrumu pētījumu programmas vadītāja Sintija Broka.

Viņasprāt, šobrīd Izraēlai ir izdevīgi neeskalēt situāciju jau tā sarežģītajā reģionā; tālāka eskalācija palielinās iespēju, ka pasaule iesoļos jaunā lielā karā, vēsta portāls "Rus.lsm.lv".

"Tas noteikti nebija negaidīti, tas bija trieciens, reaģējot uz Izraēlas triecienu Irānas konsulātam Sīrijā 1. aprīlī. Visas 14 dienas nepārtraukti dzirdējām no Irānas, ka atbildes reakcija sekos. To var izskaidrot kā Irānas mēģinājumu [atbildēt un pie reizes] maksimāli neeskalēt situāciju. Jo viņu galvenais arguments balstās uz to, ka Izraēla ar to uzbrukumu ir pārkāpusi Vīnes konvenciju. Uzbrukumu viņi traktē kā uzbrukumu viņu teritorijai un tāpēc viņiem pēc starptautiskajiem likumiem ir tiesības uz aizsardzību," Sintija Broka komentēja Irānas uzbrukumu Izraēlai.

Viņasprāt, visa šī akcija tika organizēta tā, lai Izraēla un ASV paspētu sagatavoties un līdz minimumam samazināt raķešu dronu radītos bojājumus. Teherānai bija svarīgi atbildēt, bet šī atbilde nebija impulsīva un diez vai Irāna gribēja nodarīt patiešām nopietnus zaudējumus.

Viņa norādīja, ka Izraēlas vadība nekavējoties neatbildēja, taču paziņoja, ka izvēlas atbildes laiku un veidu uz Irānas triecienu.

"Potenciāli konflikta eskalācijas iespēja ir ļoti augsta. Pirmo reizi Irāna no savas valsts teritorijas apšaudīja Izraēlu. [..] Tā ka ļoti nopietns precedents," uzskata speciālists.

Vienlaikus, viņa turpina, Izraēlai šis uzbrukums zināmā mērā ir pat izdevīgs, jo tās militārā operācija Gazas sektorā izraisa nopietnu starptautisku kritiku, bet Irāna it kā pārslēdz starptautiskās sabiedrības uzmanību.

"Izraēla šobrīd pat vairāk iegūst, atturoties no konflikta eskalācijas. Tādā veidā Izraēla var noturēt starptautisko atbalstu, kas ir tik ļoti vajadzīgs, ja mēs domājam par konflikta tālāku attīstību Gazā," šo domu skaidroja Sintija Broka.

Spriezdama par tēmu, vai notikumi Tuvajos Austrumos neliecina, ka pasaule ir piekļuvusi jaunam lielam karam, politoloģe novēroja: "Ņemot vērā to, kas notiek Ukrainā un Tuvajos Austrumos ar potenciālajiem eskalācijas riskiem, varam runāt par to, ka spriedze starptautiski ir ļoti augsta. Šobrīd pasaule nevar atļauties vēl vienu karu Tuvajos Austrumos. Vai mēs esam Trešā pasaules kara sākumā vai jau kādu laiku tajā - to mēs redzēsim pēc kāda laika. Ja eskalācija pieaugs, pieaugs arī šāda scenārija attīstības riski."