foto: Shutterstock
Kā izīrēt dzīvokli un pasargāt sevi no apšaubāmiem īrniekiem?
Bizness un ekonomika
2024. gada 10. marts, 05:48

Kā izīrēt dzīvokli un pasargāt sevi no apšaubāmiem īrniekiem?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nekustamā īpašuma izīrēšana - tie ir ne tikai ienākumi, bet dažkārt arī neparedzēti tēriņi, ja iedzīvotāji pilnīgi apzināti bojā jūsu mēbeles vai sadzīves tehniku. Kā pasargāt sevi no mantas bojāšanas? Ko darīt, ja īrnieks ne tikai nemaksā, bet arī negrasās aizbraukt no jūsu dzīvokļa?

Visas nomnieka un iznomātāja attiecības ir pierakstītas dzīvojamo telpu īres likumā. Attiecīgi strīdi starp viņiem risināmi Civilprocesa likuma ietvaros, informē Latvijas Radio 4 raidīijums "Doma laukums".

Pastāv nomas līguma standartformas, kurās pēc pušu ieskatiem var ierakstīt savus noteikumus. Jo īpaši, slēdzot līgumu, ir svarīgi noteikt: līguma darbības termiņš, nomas maksa, garantijas naudas apjoms (šī summa ir garantija bojājumu gadījumā no nomnieka puses), samaksas kārtība, kā arī līguma laušanas nosacījumi.

Kā pasargāt sevi, ja īpašums tiek sabojāts no īrnieka puses? Pats galvenais ir dzīvokļa stāvokļa fotofiksācija pirms nodošanas īrē un pēc tam. Neslinkojiet, nofotografējiet visu, kas jums ir vērtīgs. Aprakstiet visas mēbeles. Pierakstiet tehnikas datus. Tikai tā varēsiet pierādīt, ka jūsu īpašums ir sabojāts vai pazudis.

Tāpat garantijai vienmēr ir labi apdrošināt objektu, tas atbrīvo no liekiem strīdiem starp nomnieku un nekustamā īpašuma īpašnieku, - uzskata jurists Jānis Uzulēns: "Apdrošināšana palīdz neparedzētām situācijām – avārijām, ugunsgrēkiem un citiem negadījumiem."

Bet ko uzskatīt par mantas bojāšanu, bet ko par dabisku nolietošanos? Piemēram, saskrāpēts parkets ir vecuma sekas? Vai arī salūzusi veļasmašīna - tai vienkārši beidzies garantijas termiņš vai tā sabojāta? Šajā gadījumā, ja rodas strīdi un neizdodas vienoties, būs jāizsauc neatkarīgs eksperts. Un, ja apdrošināšanas kompānija atteiks atlīdzību, tad viens ceļš - uz tiesu.

Ja, piemēram, īrnieks pēc sevis dzīvoklī atstājis nekārtību un netīrumus, tad šeit visticamāk nav ko uzrādīt, - tas ir jāpieņem kā ražošanas izmaksas, turklāt, ja jums ir īrnieka apmaksāts depozīts pašā sākumā, tad to pilnīgi var izlietot nekārtības likvidēšanai.

Ir gadījumi, kad īrnieki kaimiņiem sagādā neērtības, trokšņo naktīs vai dzīvoklī notiek kas nesaprotams. Ko darīt šādās situācijās? Saimniekiem jāmeklē veids, kā izbeigt nomas līgumu. Lai gan reizēm tas nav viegli izdarāms.

Situācijā, kad iedzīvotājs nemaksā un neizvācas, gadās, ka saimnieki rīkojas paši - piemēram, maina durvju slēdzeni. Bet tad ir risks, ka īrnieks var jums iesniegt pretenzijas par savu īpašumu. Labāk vērsties policijā, lai nesakaitinātu situāciju, uzskata Jānis Uzulēns.

Ko darīt, ja ir īres parādi, bet, līguma termiņam beidzoties, īrnieks neaizbrauc?

Saskaņā ar nomas likumu līgumu var ierakstīt zemesgrāmatā un tad īrniekam būs pienākums izbraukt bez īpašām vilcināšanās reizēm šādos gadījumos: ja nomas līgumam beidzas termiņš un saimnieks nepiekrīt tā pārslēgšanai, kā arī ja īrniekam rodas nomas maksas parāds. Divus mēnešus pēc pirmā maksājuma kavējuma valdītājs var brīdināt īrnieku, bet vēl pēc mēneša ir tiesīgs iesniegt tiesā lūgumu par piespiedu bezstrīdus izlikšanu. Tiesa šādu pieteikumu izskata septiņu dienu laikā. Tāpat var iesniegt parāda piedziņai.

Savukārt, ja īres līgums nav reģistrēts zemesgrāmatā, tad lieta var vilkties daudz ilgāk. Dzīvokļa saimniekam tiesā jāiesniedz prasība par īres līguma laušanu un īrnieka izlikšanu, kā arī par paša dzīvokļa saimnieka ievešanu valdījumā. Tāpat var iesniegt prasību par nomas maksas parāda piedziņu. Taču, kamēr velkas tiesvedība, kas parasti aizņem aptuveni divus trīs gadus, šāda dzīvokļa saimniekam pašam jāsedz visi ar mājokli saistītie izdevumi.