foto: Shutterstock
Vai deklarācijā var iekļaut maksu par privāto bērnudārzu?
Likums un taisnība
2024. gada 23. marts, 06:25

Vai deklarācijā var iekļaut maksu par privāto bērnudārzu?

Padomu nodaļa

Mammamuntetiem.lv

Šādu jautājumu uzdeva kāda mamma, portāla "Mammamuntetiem.lv" lasītāja. Lūk, kā skaidro Valsts ieņēmumu dienestā!

Īsā atbilde – nē, apmaksa par privātu bērnudārzu vai privātskolu nav attaisnotie izdevumi un nav iekļaujami deklarācijā, jo šādi izdevumi nav samaksa par interešu izglītības nodarbībām. Toties atmaksā attaisnotos izdevumus par interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem līdz 18 gadu vecumam. Tāpēc tu droši vari iesniegt deklarācijā čekus par šādiem pakalpojumiem:

Par pulciņiem un sporta nodarbībām

Nodokļu atmaksu var saņemt par tiem pulciņiem, kurus piedāvā izglītības iestāde, kā arī par pulciņiem, ko piedāvā cita juridiskā vai fiziskā persona, kas nav reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, taču tai ir pašvaldības izsniegta speciāla licence pulciņa darbībai. Tātad atmaksāt var tādu interešu izglītības pakalpojumu sniedzēju čekus, kvītis vai rēķinus, kuri ir reģistrēti kā izglītības iestāde vai saņēmuši konkrētās pašvaldības licenci.

Ņem vērā!

Informācija par to, vai konkrētā pulciņa organizētājs ir izglītības iestāde, ir pieejama Izglītības iestāžu reģistrā. Savukārt par pašvaldības izsniegtajām licencēm ir jāinteresējas attiecīgajā pašvaldībā, piemēram, Rīgas pašvaldības interešu izglītības programmu īstenotājiem izsniegtās licences ir pieejamas elektroniskā veidā portālā skola.lv. Nodokļa atmaksu var saņemt tas vecāks vai vecvecāks, kurš bērna interešu nodarbības ir apmaksājis. Maksājumu apliecinošajā dokumentā obligāti ir jābūt redzamam, ka maksājums veikts par bērnu (vārds, uzvārds, personas kods) un jānorāda arī saņemtā pakalpojuma veids (pulciņa nosaukums).

Par nometni, ja tā saistīta ar interešu izglītību

Piemēram, maksa par sporta nometni, ko bērnam rīko sporta skola, ir iekļaujama gada ienākumu deklarācijā. Maksājuma mērķim nepārprotami jāliecina, ka maksājums veikts par bērnu (jānorāda vārds, uzvārds, personas kods) un jāmin arī saņemtā pakalpojuma veids (šajā gadījumā – sporta nometne un, ja ir, tās nosaukums).

Deklarācijā šos izdevumus drīkst iekļaut, ja maksājumu veica bērna vecāki vai vecvecāki.

Ņem vērā!

Ar interešu izglītību saprot specifisku programmu kādu konkrētu prasmju apguvei, proti, ja nometnē bērns mācās zīmēt, peldēt, svešvalodu vai apgūst kādu citu neformālu izglītību, tad tā ir interešu izglītība. Savukārt, ja vasaras nometnē tikai peldas un spēlē spēles, tas ir atpūtas pasākums, kas nav iekļaujams attaisnotajos izdevumos, "Mammamuntetiem.lv" stāsta VID konsultants Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.