Noderīgi ikdienā
2024. gada 22. marts, 10:19

VIDEO: Raiskumā zied pasaulē lielākā savvaļas krokusu kolekcija pasaulē! Ciemos pie Jāņa Rukšāna

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Raiskuma pagasta “Jaunrūjās” pašlaik pilnā košumā zied pavasara vēstneši krokusi. Šeit apskatāma dārznieka Jāņa Rukšāna unikālā kolekcija, kas ir lielākā savvaļas krokusu kolekcija pasaulē.

Dārznieks Jānis Rukšāns uzsver, ka viņa kolekcijā nav šķirņu, kas ir cilvēka radītas, bet tikai savvaļas sugas, kuras radījusi daba. Tajā ir vairāk nekā 1900 krokusu paraugu. Dārznieks teic, ka sīpolaugu izpēti sācis šajā gadsimtā. Šajā laikā viņam izdevies aprakstīt vairāk nekā 80 līdz šim nezināmu sīpolaugu sugu, un 60 no tām bija tieši krokusi. Rukšāns pieticīgi bilst, ka šajā ziņā ir tikai trešais ražīgākais pasaulē. “Mani pārspēj divi vācieši, kas ar šādiem pētījumiem nodarbojas jau kopš pagājušā gadsimta.”

Raiskumā zied pasaulē lielākā savvaļas krokusu kolekcija

Raiskuma pagasta “Jaunrūjās” pašlaik pilnā košumā zied pavasara vēstneši krokusi. Šeit apskatāma dārznieka Jāņa Rukšāna unikālā kolekcija, kas ir lielākā ...

gallery icon


Krokusi savvaļā sastopami plašā Eirāzijas teritorijā – no Portugāles līdz pat Ķīnai, Kazahstānai un Uzbekistānai. Mums tuvākā vieta, kur dabā var sastapt šos skaistos ziedus, ir Polijas dienvidi. Jānis Rukšāns ar īpašu lepnumu stāsta par rozā krokusu, kas ir viņa kolekcijā. “Rozā krokuss ir visunikālākais, jo visā pasaulē patlaban ir tikai septiņi šādi sīpoli. Roza un sarkanā ir krokusiem neraksturīgas krāsas, tā ir tāda kā dabas kļūda, kaut kādas mutācijas rezultāts. Tas daloties nevairojas, tāpēc ir tik rets.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Šogad Jāņa Rukšāna saimniecība piedalās akcijā “Ziedu ceļos”, ko organizē Nacionālais Botāniskais dārzs. Tajā iekļautas astoņas ziedošas kolekcijas visā Latvijā, un mērķis ir veicināt Latvijas dārzu kolekciju un ainavu vērtību popularizēšanu. Akcijas laikā iespējams papildināt ne tikai savas zināšanas par puķkopību, bet arī savas kolekcijas. Tās norises laiks – no 1. februāra līdz 30. oktobrim.

Noskaties video, kurā dārznieks Jānis Rukšāns gan iepazīstina ar savu kolekciju, gan arī atklāj daudzus aizraujošus faktus par krokusiem un to kolekcionēšanu.