Labdarības koncerts "Brīvi (no)dzīvot"

2024. gada 2. februārī ar izcilu mūziķu sastāvu norisinājās aizkustinošs un sirsnīgs labdarības koncerts "Brīvi (no)dzīvot", kurā skatītāji bija aicināti ...

gallery icon
Dzīvesstils
2024. gada 6. februāris, 10:38

FOTO: aizritējis labdarības koncerts "Brīvi (no)dzīvot" nedziedināmi slimu cilvēku aprūpei

Jauns.lv

2. februārī ar izcilu mūziķu sastāvu norisinājās aizkustinošs un sirsnīgs labdarības koncerts "Brīvi (no)dzīvot", kurā skatītāji bija aicināti ziedot nedziedināmi slimu cilvēku dzīves nogalei. Ziedojumi tiks izmantoti gan cieņpilnas hospisa aprūpes nodrošināšanai tiem, kas dažādu iemeslu dēļ nevar saņemt jauno valsts apmaksāto pakalpojumu, gan citiem labdarības projektiem, kas vērsti uz mirstošu pacientu vajadzībām. Koncertu organizēja auto dīleru tīkls “Moller Auto”, sadarbojoties ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fondu un labdarības organizāciju “Hospiss LV”.

“Cilvēku atbalsts ir nozīmīgs gan finansiāli, gan morāli, jo tas pierāda, ka “Hospiss LV” labdarības projekti ir sabiedrībai nepieciešami, un Latvijas iedzīvotāji, uzņēmēji ir labsirdīgi un iejūtīgi. Paldies katram ziedotājam, paldies LNSO fondam, mūziķiem, “Moller Auto” un TV3 par šī koncerta organizēšanu un finansiālo atbalstu,” pauž Ilze Zosule, “Hospiss LV” līdzdibinātāja.

Koncertu, kas notika “Moller Auto” jaunajā “Audi” centrā, atklāja Izīda Gerkena, “Moller Auto” uzņēmumu grupas izpilddirektore Baltijā, aicinot arī citus uzņēmumus sniegt atbalstu: “Katras valsts, katra uzņēmuma, arī “Moller Auto”, lielākā vērtība ir cilvēks. Šī koncerta mērķis bija atgādināt par brīvības sajūtu, ko katram varam sniegt visas dzīves garumā, bet jo īpaši tad, kad ir laiks aiziet - brīvi un cieņpilni. Mūsu pienākums ir parūpēties, lai tas patiešām notiktu gaiši. Es ļoti ceru, ka mūzika ir ļāvusi sadzirdēt aicinājumu ziedot “Hospiss LV”, kas dara brīnišķīgu darbu, palīdzot nedziedināmi slimiem cilvēkiem godam pavadīt viņiem atvēlēto laiku! Ļoti ceru, ka to sadzirdēs ne tikai iedzīvotāji, bet arī uzņēmumi.”

foto: Mārtiņš Ziders
Koncertu, kas notika “Moller Auto” jaunajā “Audi” centrā, atklāja Izīda Gerkena, “Moller Auto” uzņēmumu grupas izpilddirektore Baltijā.

Savukārt ārste Andra Levite koncerta laikā atgādināja - cilvēkam beidzamā dzīves posmā ir citas prioritātes, citas prasības un cerības nekā cilvēkam ar akūtu saslimšanu. Slimnīcas palātā šīs mirstošā cilvēka prasības pilnvērtīgi izpildīt nav iespējams. “To, ko nevar, un pēc mana uzskata arī nevajag, nodrošināt akūto gadījumu slimnīcām, to var hospiss. Mēs visi iesim šo pēdējo ceļu. Tādēļ ir labi zināt, ka būs vieta, kur varēsim cieņpilni aiziet no šīs dzīves,” teica Andra Levite.

foto: Mārtiņš Ziders
Andra Levite koncerta laikā atgādināja - cilvēkam beidzamā dzīves posmā ir citas prioritātes, citas prasības un cerības nekā cilvēkam ar akūtu saslimšanu.

Arī Latvijas Ārstu biedrības prezidente, ārste Ilze Aizsilniece papildināja Levites kundzes teikto, balstoties savā pieredzē, strādājot ārzemēs: “Kad ģimene uzzināja, ka tuviniekam atlikušas vien pēdējās dienas vai stundas, viņu veda atpakaļ uz mājām, jo ticēja – ja cilvēks “aiziet” mājās, viņš “aiziet” debesīs. Žēl, ka mēs to nesaprotam, un tajā pēdējā mirklī, kad slimniekam paliek grūti, viņš nespēj pārvietoties un elpot, mēs mēģinām viņu nogādāt slimnīcā. Tā nevajag darīt. Bet šādai izpratnei vajadzīgas zināšanas. Mums visiem, arī mediķiem.” I.Aizsilniece arī uzsvēra, ka hospisa aprūpe palīdz ne tikai pacientam un viņa tuviniekiem, bet arī medicīnas sistēmai kopumā. Ja hospisa aprūpes komanda pacientus apciemo viņu mājās, ļaujot saglabāt neatkarību, ierasto dzīves vidi un ritmu, tiek novērsta arī nevajadzīga slimnīcu noslodze.

Labdarības koncertā piedalījās arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs, par paliatīvās nozares “tēvu” dēvētais ārsts Vilnis Sosārs, kuram par paveikto pērn piešķīra Triju zvaigžņu ordeni, kurš, stāstot, ko vēlas nedziedināmi slimi pacienti slimnīcā, citēja visbiežāk dzirdēto frāzi: “Man nav bail no nāves, bet no ciešanām.”

foto: Mārtiņš Ziders
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs, par paliatīvās nozares “tēvu” dēvētais ārsts Vilnis Sosārs.

Bet Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts Pēteris Kļava, kurš, strādājot par reanimatologu vairāk nekā 30 gadus un ikdienā sastopoties ar nāvi, visu mūžu pētījis nāves fenomenu, ar atziņu, ka “nāves nav, mēs izejam no ķermeņa, jo esam mūžīga apziņa,” centās mazināt bailes no nāves. Koncerta skatītājus aizkustināja arī emocionālais TV3 moderatores Kristīnes Anžes pieredzes stāsts – kā tas ir – būt līdzās un aprūpēt savu tuviniekam tad, kad medicīna vairs nevar palīdzēt, jo Kristīnes mīļā dvīņumāsa mira lauku mājās, ģimenei klātesot.

Labdarības koncerta “Brīvi (no)dzīvot” programmas koncepciju veidoja Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Stafeckis. Koncertā piedalījās ilggadējie LNSO skatuves radošie partneri un draugi – Latvijas Radio bigbends (mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags), dziedātāji Lindai Leen un Daumants Kalniņš, vijolniece Kristīne Balanas un ansamblis “Xylem Trio”, kura sastāvā muzicēja Oskars un Raimonds Petrauski, kā arī Rihards Zaļupe. Koncertā skanēja gan Raimonda Paula dziesmas, gan Lindas Leen un Kārļa Vanaga oriģinālmūzika, gan Kamila Sensānsa, Gijas Kančeli un citu autoru mūzika. Koncertu tiešraidē translēja kanāls TV3.