Vai var saņemt atvaļinājumu, ja galīgi nav noskaņojuma strādāt? Izrādās, tāda sapņu vieta ir!
Foto: Shutterstock
Dzīvesstils
2024. gada 12. februāris, 04:41

Vai var saņemt atvaļinājumu, ja galīgi nav noskaņojuma strādāt? Izrādās, tāda sapņu vieta ir!

Jauns.lv

Kādai Ķīnas iedzīvotājai tika piešķirts atvaļinājums ļoti neparasta iemesla dēļ — viņas pilsētā nebija sniega, un tas izraisījis sievietei dziļu diskomfortu. Viņas uzņēmums bijis pretuimnākošs, ļaujot kādu laiku neierasties darbā.

Sieviete smagi pārdzīvoja, ka viņas Handžou pilsētā, kas atrodas Džedzjanas provincē, nebija uzkritis sniegs, un šī iemesla dēļ viņa nolēma atpūsties no darba, par to paziņojot priekšniekam, vēsta “South China Morning Post”. Uzņēmumam, kurā viņa strādā, ir neparasta politika visiem darbiniekiem piešķirt “noskaņojuma atvaļinājumu”. Tiesa, publikācijā šī devīgā uzņēmuma nosaukums nav atklāts un nav minēts, cik ilgi viņa varēja baudīt šo atvaļinājumu.

“Mūsu uzņēmums vienmēr ir piedāvājis “noskaņojuma atvaļinājumu”. Mūsu boss skaidri lika saprast, ka tad, ja darbinieks ir nelaimīgs, viņš var jebkurā laikā palūgt šādu atvaļinājumu bez algas vai prēmijas samazinājuma,” skaidroja sieviete. Viņa nolēma izmantot šādu atvaļinājumu, iesniegumā par iemeslu norādot to, ka “slikti jūtas, jo Handžou nekrīt sniegs”.

Šis nav vienīgais dāsnais uzņēmuma piešķirtā atvaļinājuma veids, tāds ir paredzēts gan sakarā ar kāzām, bērēm, Sieviešu dienu un pat Bērnu dienu. Uzņēmuma vadītājs ir publiski paziņojis: “Darbiniekiem ir tiesības savam priekšniekam pateikt “nē”. Šeit, ja darbinieki ir nelaimīgi, viņi var tieši paņemt “noskaņojuma atvaļinājumu”.”

Sievietes stāsts izpelnījies plašu interesi un daudzu neviltotu skaudību. “Šis priekšnieks ir patiešām gudrs. Ja ļauj strādāt darbiniekam, kuram ir slikts noskaņojums, viņš var viegli pielaist kļūdas un uzņēmumam nodarīt zaudējumus,” izteicās viens komentētājs. “Augstu novērtējiet šādu uzņēmumu un šādu priekšnieku. Pasaulē netrūkst iemeslu, kādēļ doties atvaļinājumā, taču tajā trūkst priekšnieka, kurš saprot un piešķir šādu brīvību,” atzina kāds cits.

Ķīnas drakoniskā “996” darba kultūrā, kurā darbiniekiem jāstrādā no 9 rītā līdz 9 vakarā sešas dienas nedēļā, bieži plašu publicitāti iegūst uzņēmumi, kas saviem darbiniekiem piedāvā dāsnus atvieglojumus. 2023. gada martā par “virālu” kļuva attēls, kurā parādīts mazumtirdzniecības magnāta Pana Donlaja piedāvātais piedāvājums, kurā, piemēram, 5 līdz 8 tūkstošu juaņu (apmēram 650 līdz 1030 eiro) pabalstu var saņemt tie darbinieki, kuri uzskata, ka pret viņiem izturējušies netaisni, kaut gan viņi ievērojuši standarta darba procedūras. Turklāt uzņēmums ļauj darbiniekiem strādāt mazāk nekā 40 stundas nedēļā un piedāvā vismaz 30 apmaksāta atvaļinājuma dienas gadā, kas gandrīz trīs reizes pārsniedza valsts vidējo rādītāju.

2019. gadā britu laikraksts “Daily Mail” vēstīja, ka kopš 2016. gada izklaides parka “China Dinosaurs Park” vadība ļauj saviem darbiniekiem katru mēnesi izmantot vienu šādu brīvdienu. Uzņēmuma pārstāvis toreiz izteicās Ķīnas video vietnē “Pear”, ka darbiniekiem bieži nākas saskarties ar neadekvātiem klientiem, kas var pamatīgi sabojāt noskaņojumu. Sākotnēji personāla darbiniekiem bija atļauts doties īslaicīgā pārtraukumā, lai atgūtos, bet vēlāk parka vadība nolēma, ka veselas dienas atvēlēšana mēnesī būtu lietderīgāk.

Pirms tam kāds Ķīnas izklaides parks visām savām darbiniecēm, kuriem nav otrās pusītes, piešķīra 15 dienu pavasara brīvlaiku, lai viņas varētu doties uz randiņiem, turklāt uzņēmuma vadība piesolīja divkāršu gada noslēguma bonusu tām, kuras togad apprecētos. Analoģiskais brīvlaiks pārējiem darbiniekiem bija septiņas dienas. Ķīnas valsts ziņu aģentūra “Siņhua” šādu politiku nodēvēja par modernu un radošu cilvēkresursu pārvaldības veidu.

Tēmas