foto: Publicitātes foto
Rīgā gaidāms unikāls mākslas notikums – lietuviešu dramaturga Ivaškeviča lugas "Totalitārais romāns" lasījums
Kultūra
2024. gada 13. februāris, 14:28

Rīgā gaidāms unikāls mākslas notikums – lietuviešu dramaturga Ivaškeviča lugas "Totalitārais romāns" lasījums

Jauns.lv

28. februārī Hanzas peronā notiks starptautiski pazīstamā lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča lugas “Totalitārais romāns” skatuves lasījums, kas uz vienas skatuves savedīs dažādu paaudžu aktierus. Ivaškevičs ir labi zināms arī Latvijas skatītājiem.

Uz vienas skatuves satiksies starptautiska spilgtu teātra profesionāļu komanda - Darjus Meškausks (Klaipēda), Aleksandrs Fekļistovs (Barselona), Čulpana Hamatova (Rīga), Filips Grigorjans (Berlīne), Egons Dombrovskis (Rīga) un Aleksandrs Fiļipenko (Viļņa) –, kā arī dzejniece un žurnāliste Elena Fanailova (Rīga).

Lasījumu kopā ar aktieriem gatavo pats dramaturgs Ivaškevičs un producente Jevgeņija Šermeņeva (KatlZ Riga). Lasījums notiks krievu valodā, kurā oriģināli sarakstīta luga, ar pieejamu lugas kopsavilkumu latviešu valodā. Pēc lasījuma notiks saruna ar dramaturgu Marju Ivaškeviču.

foto: Publicitātes foto
Marjus Ivaškevičs.

Liela loma skatuves mākslā ir labai dramaturģijai, un lugas lasījums spilgtu aktieru izpildījumā ir īpašs notikums, kas ļauj spēcīgi izskanēt autora tekstam, bet vienlaikus atstāj telpu skatītāja un izpildītāju iztēlei. Lugas lasījums neliek aktieriem apgūt tekstu, mizanscēnas un horeogrāfiju, skatuvi nepiepilda scenogrāfija un krāšņi kostīmi, bet tā vietā mēs saņemam aktiera tuvplānu caur viņa runu, kas prasa koncentrēšanos un iedziļināšanos gan no aktieriem, gan no skatītājiem.

Lugas lasījumā paveras plašāka iespēja aktiera improvizācijai, dzīvām reakcijām un emocijām, negaidītiem pavērsieniem un meistarīgai skatuves partnerībai. Lugas “Totalitārais romāns” lasījums uz vienas skatuves savedīs dažādu paaudžu aktierus, kas ir savas profesijas meistari un strādā un dzīvo dažādās valstīs, tāpēc, visticamāk, citos apstākļos vienā projektā nenonāktu.

Marjus Ivaškevičs ir lietuviešu rakstnieks, esejists, dramaturgs. Ivaškeviča lugas tulkotas daudzās valodās un iestudētas dažādās valstīs, tostarp Latvijā – “Izraidītie” (rež. O. Koršunovs, Dailes teātris, 2014), “Tuvā pilsēta” (rež. K. Serebreņņikovs, Nacionālais teātris, 2017), “Malыš” (rež. D. Petrenko, Liepājas teātris, 2020).

2020. gadā KatlZ Riga sadarbībā ar režisoru Oskaru Koršunovu veidoja tiešsaistes izrādi pēc Ivaškeviča lugas “Guļošie” motīviem. Latviešu valodā tulkots un nupat izdots arī Ivaškeviča trešais romāns "Tomass Mūrs".

Autoram raksturīgajā rokrakstā lugā “Totalitārais romāns” savijas vairākas paralēlas vēsturiskas un mūsdienu sižeta līnijas – personīgā pieredze un sarunas ar citiem māksliniekiem, kā arī ceļojumi pa Vidusāziju; kāda veca mākslinieka ceļojums, lai atrastu savas jaunības gleznas, kas izkaisītas pa pasauli; atsauces uz kirgīzu rakstnieka Čingiza Aitmatova iedzīvināto teiku par mankurtu, Mihaila Bulgakova likteni un romānu “Meistars un Margarita”. Visi šie stāsti un varoņi rotaļājas spilgtā kaleidoskopā, vēstot par mākslas un varas sarežģītajām attiecībām.

Biļetes pieejamas Bilesuparadize.lv un Biļešu paradīzes kasēs.