Viedokļi
2024. gada 12. marts, 06:11

Aigars Rostovskis par ekonomikas saistību ar valsts drošību: "Ja ir nabadzība, tad nav nekā, ko aizstāvēt"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

„Ja cilvēki labi dzīvo, viņi saprot par ko viņiem x stundā ir jācīnās, bet, ja ir nabadzība, ja nekā nav, nu tad nav jau īsti arī ko aizstāvēt,” saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības prezidents Aigars Rostovskis, vērtējot pašreizējo drošības situāciju, un teic, ka vienā brīdī pašreizējais Krievijas režīms sabruks, tāpat kā savulaik Padomju Savienība. Konkrētu brīdi, kad tas notiks, gan pašlaik grūti prognozēt.

Pieņemts uzskatīt, ka valstī, kurā ir spēcīga ekonomika, arī ar drošības jautājumiem viss ir kārtībā. Tas taču liekas likumsakarīgi - ja valstij ir daudz naudas, tad līdzekļus jātērē aizsardzībai un drošībai, un otrādāk - ja ekonomika klibo uz visām četrām kājām, tad arī ar drošību ir problēmas. Bet vai šie pieņēmumi vienmēr atbilst patiesībai? Tādēļ Lielais jautājums: „Kā ekonomika ietekmē valsts drošību?” To Jauns.lv Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tā kā Krievija šobrīd apmēram trešdaļu sava budžeta „iegrūž” militārajās lietās, tad agrāk vai vēlāk tas „ledusskapis sāks spiest”, teic Rostovskis.

„Ekonomika ļoti ietekmē valsts drošību. To ietekmē vairāki aspekti. Pirmais – ja cilvēkiem ir darbs, labi ienākumi, viņi jūtas komfortabli, pārliecināti un droši par savu nākotni. Otrais - ja ekonomika attīstās, tā ir pietiekami liela, ir nodokļu maksājumi, valsts budžets uzpildās. Šajā gadījumā valstij ir resurss, lai labi nofinansētu arī iekšējās drošības struktūras: policiju, ugunsdzēsējus, drošības dienestus. Līdz ar to ir arī mazāka noziedzība un tā tālāk. Trešais – resurss, lai varētu labāk nofinansēt armiju, nopirkt attiecīgas ieroču sistēmas.”

Savukārt, ja ir nabadzība, ja nekā nav, tad arī nav ko aizstāvēt. Tā kā Krievija šobrīd apmēram trešdaļu sava budžeta „iegrūž” militārajās lietās, tad agrāk vai vēlāk tas „ledusskapis sāks spiest”, teic Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents:

„Viena lieta, ka ir tā, ka sabiedrība tur ir gatava ciesties, kā saka, dzīvot gandrīz vai badā un tos ieročus ražot. Bet esmu pārliecināts, ka galu galā tā atdure būs, ja mēs atceramies Padomju Savienības sabrukumu. Finālā jau Padomju Savienība sabruka tāpēc, ka tā ekonomiski to visu vienkārši vairs nevarēja panest. Ja skatāmies no Rietumu civilizācijas perspektīvas, tad mums ir jāapbruņo ukraiņi, lai tas krievu spiediens izsīkst gan militāri, gan tās iekšienē.”

Kā Aigars Rostovskis vērtē valsts ekonomisko stāvokli saistībā ar tās drošības un militārām spējām, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.