Viedokļi
2024. gada 26. marts, 05:55

Aigars Rostovskis par valsts budžeta ieņēmumu kritumu: "Šis ir fantastiski labs brīdis, lai samazinātu izdevumus"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis teic, ka brīdis, kad apjaušam, ka mūsu valsts budžeta ieņēmumi nepildās tā, kā bija plānots, ir ļoti labs laiks, lai samazinātu izdevumus publiskajā pārvaldē un birokrātiju, pārskatītu dažādas tāmes un “atbrīvotu rokas” uzņēmējiem, lai viņi savu enerģiju veltītu biznesa attīstībai, nevis dažādu nevajadzīgu papīru rakstīšanai.

Finanšu ministrija konstatējusi, ka šī gada janvārī valsts ieņēmumos iekasēts par 29 miljoniem eiro jeb 2,2% mazāk nekā bija plānots. Plānotais apjoms nav sasniegts pievienotās vērtības, muitas un akcīzes nodokļu ieņēmumos. Dažās jomās gan izdevies plānu pārpildīt, piemēram, no uzņēmumu un iedzīvotāju ienākuma nodokļiem, kā arī no alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa. Tomēr kopumā valsts ieņēmumi nav tik lieli kā plānots. Tādēļ Lielais jautājums: “Ko iesākt, ja valsts budžets nepildās?” To Jauns.lv jautāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājam Aigaram Rostovskim.

Šis ir brīdis, kad ņemt nost visas iespējamās birokrātiskās grūtības un domāt, kā samazināt izdevumus, nevis prātot par to, ka būtu jāpieliek klāt vēl kāds nodoklis vai nodeva, saka Aigars Rostovskis:

“Šis ir ļoti principiāls jautājums. Iepriekšējos gados (kovida laikā) bija atļāvums valsts budžetiem vairāk aizņemties, parādījās inflācija. Naudas masa plūda iekšā un politiķi ar brīvām rokām to tērēja. Tagad tas svārsts pagriezies citā virzienā. Šobrīd vajadzētu:

Pirmais. Atbrīvot rokas visiem uzņēmējiem, izravēt ārā visāda veida birokrātijas, aizliegumus un kaut kādas nevajadzīgas prasības. Jo tajā brīdī, kad naudu nopelnīt ir grūtāk, jādod papildu stimuls, lai bizness varētu rosīties brīvāk, lai tam nebūtu jātērē neviena minūte, stunda kaut kādām liekām darbībām, lai var visu koncentrēt uz biznesu.

Otrais. Šis ir fantastiski labs brīdis, lai tiešām samazinātu izdevumus gan publiskajā pārvaldē, gan pārskatot dažādas tāmes un vēl kaut ko tieši tēriņu ziņā. Tas vēstījums: nevis skatīties uz to, ka tagad nepildās budžets un kasīt galvu, ka varbūt atkal jāpalielina kāds nodoklis, bet gan atbrīvot rokas biznesam, paskatīties, kurā vietā valsts var samazināt tēriņus.

Bet šis ir arī politisks jautājums, jo vadošajai partijai “Jaunā vienotība” liels atbalstītāju loks ir cilvēki, kas strādā tieši publiskajā pārvaldē. Šajā brīdī “Vienotībai” ir izšķiršanās, vai politiskie lēmumi būs orientēti uz Latvijas attīstību, kas tajā pašā laikā ir arī sadursme ar saviem vēlētājiem. Te nu jautājums, vai politiķi tam ir gatavi?”

Budžeta ieņēmumu samazināšanos Aigars Rostovskis saista arī eksporta tirgus kritumu. Mums ap 70% eksporta iet uz citām Eiropas Savienības valstīm, kuru ekonomikā pašlaik jūtama zināma turbulence, par ko ir jāceļ nevis trauksme, bet kam gan ir jāpievērš uzmanība: “Nedomāju, ka tas ir kaut kas kritisks, bet eksportēt uz Eiropu ir kļuvis grūtāk. Ir kaut kādas pazīmes, ka lēnā garā situācija stabilizējas, bet mums jārīkojas atbilstoši situācijai, samazinot izdevumus un noņemot traucējumus visiem uzņēmējiem aktīvāk darboties, meklēt jaunus tirgus, lai uzņēmēji savu enerģiju varētu tērēt biznesa attīstībai, nevis rakstot kaut kādus papīrus.”

Kā Aigars Rostovskis vērtē situācija ar valsts budžeta ieņēmumiem, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.