foto: Shutterstock
Lauras dārzā aug vairāk nekā 1800 hortenziju! Kas jādara, lai šīs skaistules ziedētu kupliem ziediem?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 24. marts, 06:21

Lauras dārzā aug vairāk nekā 1800 hortenziju! Kas jādara, lai šīs skaistules ziedētu kupliem ziediem?

Aija Cepliša

"100 Labi Padomi"

Kā pareizi apgriezt dažādas hortenzijas, māca Augustes iedvesmas dārza radītāja Laura Dance, kuras dārzā aug vairāk nekā 1800 šo skaistuļu.

Jo vairāk apgriez, jo krāšņāk ziedēs

Visizplatītākās no Latvijā audzētajām hortenzijām ir skarainās hortenzijas (Hydrangea paniculate). To spēcīgie dzinumi atkarībā no šķirnes īpašībām veido no ½ līdz pat 4 m augstus, krāšņus krūmus, kuru bagātīgā ziedēšana priecē no jūlija beigām līdz pirmajām salnām, krāsu gammai mainoties no spilgti baltas līdz rozīgiem un arī izteikti sarkaniem toņiem. Selekcionāri katru gadu rada arvien jaunas šķirnes, kas atšķiras gan ar krūma izmēru, gan ziedu formu un krāsu niansēm, līdz ar to hortenziju mīļotājiem vienmēr ir, par ko sapņot un pēc kā tiekties. 

Skarainās hortenzijas lieliski pārziemo mūsu klimatiskajā zonā, bet agrā pavasarī, pirms pumpuru plaukšanas, tās rūpīgi jāapgriež.

Stāstot par hortenziju apgriešanu Augustes iedvesmas dārza apmeklētājiem, man vislabāk patīk parādīt shēmu, kā tas darāms, nevis vienkārši teikt – nogrieziet ⅔ jauno dzinumu.

Tāpēc vispirms pastāstu krūma veidošanās pamatus, to, ka katrs nogrieztais dzinums veido jaunu sazarojumu jeb divus trīs dzimumus, kas aug katrs uz savu pusi. Pavasarī, nogriežot iepriekšējā sezonā izaugušos dzinumus, veidosies atkal jauns sazarojums, tādējādi krūms kļūs arvien kuplāks. Dzinumus labāk apgriezt, nevis vadoties pēc tā, cik daudz tiek nogriezts, bet gan pēc pumpuru skaita, kas paliek uz nenogrieztā dzinuma.

Skarainās hortenzijas vēlams apgriezt pirms pumpuru plaukšanas, kad tie vēl izskatās pēc sabiezējuma vietas uz stublāja. Vislabāk atstāt 2–3 pumpurus uz dzinuma un pārējo nogriezt. Ja vēlies variēt ar krūma augstumu, piemēram, ja kāds krūms ir iestādīts dobes aizmugurē un gribas, lai tas ir augstāks, atstāj trīs pumpuru vietas, bet, ja ir gribi izveidot zemāku, kompaktu krūmu, atstāj tikai 1–2 pumpuru vietas. Vairāk par trīs pumpuriem gan neiesaku atstāt, lai jaunie dzinumi veidotos spēcīgi un varētu noturēt ziedkopas. 

Nepieciešams izgriezt arī visus sīkos, sausos, traumētos un aizlūzušos zariņus, kā arī tos, kas aug nepareizā virzienā, piemēram, noliekušies uz leju. Spēcīgos iepriekšējā gada dzinumus, kas aug tieši no zemes, apgriez, neskaitot pumpurus, bet tā, lai tie harmoniski iekļaujas jaunizveidotajā krūma formā.

Lai arī kā roka trīc un prāts šaubās par to, vai tiešām vajag apgriezt tik daudz, – nežēlo! Spēcīga apgriešana veicinās bagātīgu ziedēšanu, ziedi būs daudz lielāki, krūma forma skaistāka.  

Gribētos teikt, ka tieši kokveida hortenzijas (Hydrangea arborescens) iepazīstināja mūs ar krāšņo hortenziju pasauli, jo kurš gan neatceras omītes dārzā bagātīgi ziedošo balto gubu mākoni. Selekcionāri ir krietni pacentušies, lai šīs skaistules mūs priecētu ne vien baltos, bet arī rozā un mazliet sarkanīgos toņos.

Lai kokveida hortenzijas bagātīgi ziedētu, tās jāgriež pavisam citādi – vispirms izgriez visus sausos, bojātos, aizlauztos vai pie zemes noliekušos dzinumus, pārējos nogriez 20–25 cm augstumā. Var pēc sauso dzinumu izgriešanas dzīvos atstāt tikai sprīdi garus, lai krūms ataug no jauna. Šo hortenziju spēcīga apgriešana sekmē to ziedēšanu ar lielākiem un bagātīgākiem ziediem. 

Pagaidi, kad sāks plaukt

Atšķirībā no skarainajām un kokveida hortenzijām, kas jāsāk apčubināt agrā pavasarī pirms pumpuru plaukšanas, robainās hortenzijas (Hydrangea serrata) labāk griez tikai tad, kad to dzinumi jau ir nedaudz izplaukuši. Šīs skaistules zied gan uz jaunajiem, gan iepriekšējā gada dzinumiem, kas ziemā mēdz apsalt. Visbiežāk izsalst atsevišķi zari vai zaru augšējie dzinumi, tāpēc sākumā izgriez tikai tos zarus, kas nolūzuši. Kad saplaukst jaunās lapas un var redzēt, kurš zars ir pārziemojis, veic lielo izgriešanu. 

Līdzīgi jārīkojas ar liellapu hortenzijām (Hydrangea macrophylla), kas slikti ziemo mūsu klimatiskajā zonā, bet ziedu formas un krāsu nianses vilināt vilina tās izaudzēt arī Latvijā.

Selekcionāri aktīvi strādā, lai radītu arvien ziemcietīgākas šķirnes, bet dārza entuziasti meklē risinājumus, kā šīs skaistules pārziemināt, rūpīgi sedzot vai nesot iekštelpās. Liellapu hortenzijām ziedpumpuri veidojas uz jaunajiem dzinumiem un iepriekšējā gada dzinumu galos. Diemžēl visbiežāk pavasara salnas un aukstais vējš šos pumpurus nosaldē, tāpēc paliek tikai sulīgi zaļa lapotne bez ziediem. Liellapu hortenzijas vēlams apgriezt pēc to pamošanās, kad jau parādās pirmās lapiņas.

Nogriez nosalušos dzinumus līdz pirmajiem dzīvajiem pumpuriem, bet, ja nedzīvs ir viss dzinums, to nogriez pilnībā – līdz zemei. Stublāji ar dzīviem pumpuriem iekšpusē ir zaļi, atmirušie – brūni. Ja hortenzijas ir piesegtas, atsedz tikai pēc pavasara salnām, jo pat nelieli mīnusi tām var nodarīt lielu postu.

Mēslošana 

Pēc hortenziju apgriešanas noteikti jāparūpējas par to mēslošanu. Lieliski, ja katrai no tām augsnes virskārtā var ierušināt kompostu un pēc tam apbērt ar mulču. Dārzkopības veikalos atrodami daudz dažādi mēslojumi, kas domāti tieši hortenzijām vai skābu augsni mīlošiem augiem. Universālais mēslojums nav labākā izvēle! Svarīgi hortenzijas nesākt mēslot pārāk agri – zemei jābūt nedaudz iesilušai.

Par atskaites punktu var izmantot māllēpju ziedēšanu vai mazo sarkano kukainīšu parādīšanos dobēs. Mēslo hortenzijas bagātīgi visa vainaga platumā, mēslojumu ierušinot augsnē un pēc tam dāsni aplaistot. Pārlieku neaizraujies ar slāpekli saturošu mēslojumu, jo tas var sekmēt bagātīgu lapojuma veidošanos, bet samazināt ziedu skaitu. Hortenzijām patiks, ja augsnes virskārta tiks mulčēta, tādējādi vasaras karstumā augsne ilgāk saglabāsies valga, jo šīs skaistules nemīl sausumu.

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim". 

Ieskaties, kā hortenzijas izdaiļo Lauras dārzu!